V vseh treh mestih, ki so poleg Ljubljane gostila skupinski del Eurobasketa, v en glas poudarjajo, da je Eurobasket izpolnil oziroma celo presegel njihova pričakovanja. To potrjujejo tudi podatki, s katerimi so postregli pri Košarkarski zvezi Slovenije in kažejo, da so bile tekme v primerjavi s prvenstvom v Litvi izpred dveh let precej bolje obiskane. Za obiskanost se jim sicer ni bilo treba bati v knežjem mestu, ki je gostilo domačo reprezentanco,

Celjani deležni pozitivnih odzivov

Jerneja Kolar, referentka za stike z javnostjo zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, je za Dnevnik.si povedala, da je Krekov trg v središču knežjega mesta v dneh tekem Eurobasketa obiskalo okoli 18 tisoč obiskovalcev. Največ izmed njih je bilo domačinov. Zaznali so tudi veliko skupin obiskovalcev iz Gruzije, Poljske in Češke, torej držav, ki so igrale tekme v Celju.

Celje je omejeno s številom nastanitvenih kapacitet, so pa bile zato te skoraj popolnoma zasedene. V turistično informacijskem centru so informatorji zaznavali željo po ogledih mesta. »Tako smo vsak dan ob 10. in 13. uri izvajali vodene oglede mesta. Ogledi so bili organizirani tako, da za njih ni bilo vnaprej predpostavljene cene, v kolikor pa so bili obiskovalci z ogledom zadovoljni, pa so vodiču dali nekaj napitnine,« je povedala Kolarjeva in dodala, da so po prvih podatkih doživeli kar lep odziv, obiskovalci pa so se poleg Eurobasketa zanimali predvsem za tisto, kar je neposredno povezano z mestom in okolico.

Na Jesenicah obiskovalce poleg košarke zanimale tudi okoliške znamenitosti

Čeprav je bilo predvsem s strani gostincev v prvih dneh kar nekaj slabe volje, pa prvenstvo s strani turističnega vidika za uspešno ocenjujejo tudi na Jesenicah. Z izjemo manjših navijaških izgredov so navijači iz baltskih in balkanskih dežel poskrbeli za izvrstno vzdušje. »Glede na število obiskovalcev so bile Jesenice zares mesto, v katerem se je zbralo največ ljudi. Že samo skupno število navijačev v dvorani je preseglo številko 45 tisoč. Seveda pa se moramo zavedati, da vsi obiskovalci niso prišli v Podmežaklo, temveč so se družili v navijaških conah ter reprezentančnih hišah. Ocenjujemo, da je bilo dnevno na Jesenicah med osem in deset tisoč obiskovalcev,« zadovoljstva ni skrivala vodja oddelka za promocijo v mestnem organizacijskem odboru, Vera Djurić Drozdak, in pristavila, da je bilo največ makedonskih navijačev – v povprečju več kot tri tisoč.

Za vse obiskovalce Jesenic je bila morda res v prvem planu košarka, a po trditvah Drozdakove so si navijači vzeli čas tudi za ogled okoliških znamenitosti. Poleg obiska številnih razstav v muzejih je bila odprta posebna turistična tematska pot, ki je med gosti vzbudila precejšnje zanimanje.

Končni turistični izplen v Zgornjesavski dolini tako ocenjujejo za pozitiven. »Glede na število ljudi bi težko rekli, da končna ocena ne bi bila uspešna. Generalno gledano so tudi gostinci lahko zadovoljni,« je še povedala Drozdakova in zadovoljno dodala, da občina kot organizator kritik s strani navijačev ni zasledila.

Koper začutil utrip Eurobasketa

Najbolj prešerno vzdušje je bilo bržčas v Kopru, za kar gre največ zasluge simpatičnim finskim navijačem. »Po naših ocenah je bilo Skandinavcev prek 1500 od tega zgolj Fincev več kot tisoč, preostali delež so predstavljali Švedi. Kakšna je bila dejanska zasedenost hotelov, zaenkrat še težko ocenimo, saj so bili navijači nastanjeni po celi slovenski Istri. Najštevilčnejši so bili sicer zagotovo Italijani, a ti so bili dnevni gostje, medtem ko so Skandinavci tu prebivali cel teden,« je povedal vodja koprskega mestnega organizacijskega odbora, Sekule Popovič in dejal, da so bile nastanitvene kapacitete v Kopru polno zasedene.

Ali bodo na Obali od gostovanja Eurobasketa imeli tudi dolgoročne koristi, zaenkrat še ni moč oceniti, je pa Popovič prepričan, da bo odslej morda nekoliko več skandinavskih gostov. »Verjamemo, da se bodo vsaj Skandinavci, ki niso bili tako pogosti obiskovalci Istre, še vrnili, čeprav moramo na te analize še počakati. Kratkoročno gledano pa je bilo dnevno v Kopru več kot deset tisoč ljudi, tako da smo bili nad obiskom zelo pozitivno presenečeni, saj je bil ta nad našimi pričakovanji,« je zaključil Popovič in ocenil, da je Koper zagotovo začutil utrip Eurobasketa.

V Ljubljani kar 70-odstotno večji obisk kot septembra lani

In kakšna so pričakovanja v prestolnici? V Turistično informacijskem centru Ljubljana poudarjajo, da imajo že zdaj polne roke dela, saj je Ljubljana skoraj polna. V prvih dneh septembra so bile zmogljivosti po njenih besedah še približno 80-odstotno zasedene, danes je slika že drugačna.

Nadpovprečno so bili obiskani turistično informacijski centri, kjer te dni dnevno beležijo po približno 1500 obiskovalcev na dan, ki pridejo po turistične in splošne informacije. »To je kar 70 odstotkov večji obisk, kot v prvih dneh septembra lani. Med strukturo gostov smo na turistično-informacijskih centrih zasledili precej Poljakov, Čehov, Hrvatov in Srbov, pa tudi Izraelcev in Nemcev,« je razložila Petra Stušek, vodja odnosov z javnostmi Turizma Ljubljana

V glavnem so kritike le pozitivne. Obiskovalci so navdušeni nad programom v mestni navijaški coni na Kongresnem trgu in nad Ljubljano nasploh, pravijo v Turizmu Ljubljana in dodajajo, da je prestolnica posebej presenetila tiste, ki so tu prvič. »Doslej nismo zasledili negativnih kritik na račun Eurobasketa,« so zaključili.