Rihter je tožilstvu priznal, da se je s predstojnikom urada za gospodarske javne službe na Mestni občini Koper Klinarjem vnaprej dogovoril za postavitev javne razsvetljave, nato pa je občina izpeljala fiktivni javni razpis, je v četrtek poročala Televizija Slovenija. Pojasnil je, da sta se s Klinarjem v začetku poletja 2009 vnaprej dogovorila, da bo okrasne lučke na pločniku ob mestnem potoku postavil Elektroinvest, katerega je tedaj vodil.

Rihter se je po navedbah TVS v četrtek na predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču pogodil za blažjo kazen, in sicer šestmesečno pogojno zaporno kazen, s preizkusno dobo dveh let. Klinar se je izrekel za nedolžnega, čeprav mu je tožilka Janja Hvala v zameno za priznanje zlorabe uradnega položaja ponudila pogojno kazen leto in pol zapora s triletnim preizkusom, za kar je sicer zagrožena kazen od treh mesecev do pet let zapora, vendar jo je Klinar zavrnil.

V službi za odnose z javnostjo koprske občine so pojasnili, da danes odziva ne morejo posredovati, ker so pristojni službeno odsotni oz. na dopustu. Klinar očitno še vedno uživa zaupanje koprske občine, saj je na občinski spletni strani še vedno naveden kot predstojnik urada za gospodarske javne službe in promet.

Na omenjeno odločitev sodišča se je odzvala koprska mestna svetnica iz vrst SLS Olga Franca. Povedala je, da bo opozicija v koprskem mestnem svetu poskušala sklicati izredno sejo mestnega sveta in tam dobiti pojasnila o dogajanju, vendar dvomi, da bo pri tem uspešna.

"Župan Boris Popovič ima v mestnem svetu Koper skoraj 60 odstotno večino, ki pridno prikimava in stiska gumb ZA po županovi volji," je dejala Franca in dodala, da bo očitno moralo priti do pravnomočne sodbe katerega izmed občinskih uradnikov, da se bodo celotna "občinska uprava in mestni svetniki začeli končno zavedati svoje odgovornosti".

Po poročanju TVS je Rihter na podlagi popisa del izdelal tri predračune z različnimi cenami, s katerimi je seznanil Klinarja, ki je eno izmed cen uporabil za določitev vrednosti javnega naročila. Hkrati je nagovoril še dve podjetji, naj prav tako oddata ponudbi, in jima v elektronskem sporočilu sporočil, kakšni ceni naj ponudita, da bo cena Elektroinvesta najugodnejša, Klinarju pa posredoval imeni podjetij, ki naj ju občina povabi k oddaji ponudb.