S trgatvijo pa prihajajo med vinogradnike nove skrbi. Še posebej to velja za Vipavsko dolino, kjer kooperanti dobivajo plačilo z ogromnim zamikom. »Kmetijska zadruga Vipava je kmetom letos plačala letnik grozdja 2011. Mi bomo omenjeni letnik poplačali zadrugi aprila 2014. Takrat bomo začeli tudi plačevati letnik 2012. Grozdje plačujemo po dvanajstinah. Takšen zamik je nastal zaradi pomanjkanja denarja,« je o vzrokih, da kmetje čakajo na plačilo grozdja skoraj tri leta, povedal Boris Jež, predsednik uprave kleti Vipava 1894. »Letos bo prek kmetijske zadruge Vipava v klet grozdje pripeljalo okoli 300 kmetov. Za toliko imamo sklenjenih pogodb. Za kilogram belega grozdja bodo v povprečju dobili 35 centov, za rdeče pa še sedem centov manj,« je dodal Jež, ki je prepričan, da bo vipavska vinska klet čez pet let postala najpomembnejša vinska klet v Sloveniji.

Izvozili naj bi polovico proizvodnje

»Izvoz naj bi letos povečali za 10 odstotkov, naš končni cilj pa je 50 odstotkov proizvodnje prodati na tujih trgih,« je optimist predsednik uprave Vipava 1894.

Kmetje, ki jim vipavska klet dolguje plačilo, pa niso navdušeni. Sandi Fornazarič, sadjar in vinogradnik iz Vogrskega, je bil redkobeseden. Dejal je samo, da tako ne bo šlo več naprej in da če ne bo plačila, potem bo večina kmetov prenehala voziti grozdje v vipavsko klet. Za takšen korak pa se zadnja leta odloča vse več nekdanjih kooperantov.

Nič bolje ni v Brdih, kjer člani zadruge (vseh je 460, trte pa imajo posajene na 1100 hektarjih površin) čakajo na denar od prodaje grozdja tudi dve leti. »Grozdje plačujemo po prejeti realizaciji. Zdaj začenjamo izplačevati letnik 2011. Tudi iz tega je razvidno, v kako velikih težavah so vinogradniki, saj poleg dolgega proizvodnega ciklusa prenašamo breme podaljševanja plačilnih rokov prav na vinogradnike,« pravi direktor Vinske kleti Goriška brda Silvan Peršolja in dodaja, da v kleti letos pričakujejo okoli 7000 ton grozdja, zanj pa bodo plačali od 30 do 80 centov za kilogram, odvisno od sorte in kakovosti.

Cene vina in grozdja rahlo navzgor

»Cene so v zadnjih desetih letih zaradi presežka ponudbe na mednarodnih trgih padale. So na nivojih, ki ne zagotavljajo normalnega razvoja panoge. Pričakujemo, da se bodo zaradi nižjih pridelkov lani in tudi letos cene vin nekoliko dvignile. Posledično pričakujemo, da bo  nekoliko zrasla tudi cena grozdja.«

V kleti Vinakoper imajo 85 odstotkov grozdja iz lastnih vinogradov, ostalo pa od pogodbenikov. Z nekaterimi sodelujejo že dolga leta. Kot pojasnjuje predsednik uprave Nevjo Pucer, pogodbenike razdelijo na tri skupine. V prvi so njihovi dolgoletni partnerji. Njim plačajo 30 odstotkov grozdja do konca leta, ostalo pa po obrokih. Vsi pa dobijo skoraj celotno plačilo letnika do naslednje trgatve. Letos so lansko grozdje poplačali okoli 70-odstotno.