Slovenska kinoteka začenja novo sezono s predstavitvijo svojih novih nakupov filmskih kopij – nocoj bosta tako prikazani dve, film Lea McCareyja Za boljši jutri (1937) in Veter (1928) Victorja Sjöströma. McCarey je bil eden vodilnih avtorjev tako imenovane screwball (»prismojene«) komedije, ta z naslovom Za boljši jutri pa celo velja za njegov »najbolj političen film«: z zgodbo o starejšem paru, ki mu banka zapleni hišo in vse imetje, njuni otroci pa se bankrotiranih in brezdomnih starše otepajo, je film res videti še danes aktualen. Sjöströmov Veter je eden zadnjih velikih nemih filmov, s tedanjo zvezdo Lilian Gish v vlogi dekleta, ki se sredi z vetrom prepihane prerije spopada ne le s surovimi naravnimi elementi, marveč tudi s človeškimi surovinami. Tretji novi kinotečni nakup so Sadovi jeze (1940), socialna drama Johna Forda – ta film bodo v kinoteki prikazali 30. oktobra, ko bo projekciji sledila okrogla miza Po Hobsbawmu – marksizem in zgodovinopisje pri nas v organizaciji založbe Sophia.

In kaj še čaka gledalce v prihodnjih tednih? Ob 60-letnici rojstva prvega direktorja Slovenske kinoteke Silvana Furlana bodo med 7. in 14. septembrom zavrteli izbor njegovih desetih najljubših filmov (med njimi Atalanta, Apokalipsa danes, Državljan Kane, Osem in pol, Potovanje v Tokio in drugi), dva dni zapored (17. in 18. septembra) bodo predvajali film Petra Watkinsa Večerna dežela (1976), dokumentarec o spopadu danskih stavkajočih delavcev in visoke politike, ki je bil nekoč zaradi svoje politične radikalnosti hudo kritiziran. Med 24. in 27. septembrom bo v Slovenski kinoteki potekala Jesenska filmska šola o sodobnem avantgardnem filmu, zastopanem z deli Petra Tscherkasskyja, Eve Heller in Daichija Saita.

Ob koncu meseca pa se bo začela »prva kinotečna retrospektiva Joeja Danteja na svetu«. Dantejevi filmi, kot so Gremlini, Piranha, Rjovenje, Rokenrol gimnazija, sodijo v tako imenovano »popkulturno žanrsko klasiko«, v kateri pa včasih brbota satiričen politični angažma. Slovenska kinoteka bo v sodelovanju z Avstrijskim filmskim muzejem ob tej priložnosti izdala avtorju posvečeno monografijo, za nekaj dni pa bo Ljubljano obiskal tudi sam Joe Dante. V času Dantejeve retrospektive bo v kinoteki potekal tudi kolokvij o arhitekturi in filmu, pospremljen iz izbranim filmskim programom (Metropolis, Sever-severozahod, Iztrebljevalec, Večno sonce brezmadežnega uma).

V Slovenski kinoteki pripravljajo še nekaj drugih retrospektiv, med njimi dve veliki, Rossellinijevo in Scorsesejevo (obe prihodnje leto); slednje naj bi se udeležil tudi sam Martin Scorsese. zv