Združeni narodi (ZN) imajo 193 članic. Gunnar Garfors je obiskal vse, poleg teh pa še Vatikan in Palestino, ki imata status opazovalk v ZN, in Kosovo, zahodno Saharo ter Tajvan. 193 držav je obiskal v desetih letih, v večino teh pa se je podal sam. Za bralce spletnega portala Business Insider je pripravil 17 nasvetov, s katerimi si vsak popotnik lahko olajša potovanje.

1. Predhodno si pripravite zemljevide

Gunnar svetuje, da si pred potovanjem vedno priskrbite navodila poti oziroma zemljevide novih dežel. Bodisi klasične karte ali pa digitalne datoteke. Na ta način prihranite ogromno časa, saj lahko raziskujete, namesto, da se izgubljate.

2. Razmislite o načinu prevoza

Preden se podate na pot, raziščite najboljše načine, ki vam omogočijo premik od točke A do B. Preprosto se usesti v prvi taksi vas bo najverjetneje najbolj udarilo po žepu. Če se le da, uporabljajte javni prevoz.

3. Zapišite si menjalne tečaje valut

4. S seboj imejte gotovino

Denar je še vedno vladar. Za razliko od večine držav, v Zambiji, Panami in nekaterih drugih sploh ne sprejemajo bančnih kartic. Največji nasmeh še vedno sprožijo ameriški dolarji, čeprav so evri v državah s kolonialistično preteklostjo prav tako dobrodošli.

5. Razdelite denar

Na poti se lahko hitro znajdeš v neprijetnih situacijah. Lahko vas ogovori policist, ali pa nekdo, ki se izdaja zanj, in od vas zahteva denar. Zato imejte večino denarja v „varnem“ žepu, manjšo količino pa na drugem mestu.

6. Nikoli ne razkazujte denarja ali drugih dragocenih stvari

7. Natisnite si vozovnice, urnike in kontaktne podatke

V nekaterih državah vas sploh ne spustijo čez mejni prehod, če jim ne pokažete kopije povratne vozovnice, ali načrta potovanja. Skoraj vedno boste morali navesti naslov hotela, kjer nameravate prenočiti. Vse omenjeno imate seveda lahko na kakšnem pametnem mobilniku ali tablici, vendar z razkazovanjem le teh zgolj pritegnete neželeno pozornost. Papir je še vedno najboljši – predvsem v deželah, kjer turizem še ni tako razvit.

8. Bodite pozorni na električne vtičnice

Malo stvari je tako nadležnih kot pa situacija, ko ostanete brez elektrike. Zato je pomembno, da se pred potovanjem pozanimate o standardih v določeni državi in s seboj po potrebi vzamete električni adapter. Britanija, ZDA, Švica, Izrael, Kitajska, Južna Afrika imajo denimo vse različne vtičnice.

9. Poskušajte imeti kopijo vsega

Shranjevalniki podatkov v oblaku kot so DropBox in Google Drive so odlična orodja, če vam izgine kakšna ključna datoteka z naprave, ali pa če vam izgine naprava sama. Na ta način boste vedno imeli digitalno kopijo osebnega dokumenta pri roki.

10. Uporabite vodnike, da se izognete določenim mestom

Gunnar pojasnjuje, da sicer ne mara turističnih vodnikov, saj v večini ponujajo pretirano obljudene kotičke. So pa priročni, da svetujejo, katerih mest se je najbolje izogniti.

11. Dovolite si biti impulzivni

Več načrtov kot si boste zadali, večja je verjetnost, da jih ne boste dosegli. Bodite spontani, sprejmite nenadne ponudbe.

12. Poizkusite lokalno kulinariko

Ni vam potrebno vedno iskati zahodnjaške restavracije sredi Azije. Poizkusite lokalno hrano. Črvi so presenetljivo okusni. Na ta način pa vi pridobite še dobro popotniško zgodbo za prijatelje.

13. Določite, kdo je glavni

Če se znajdete na poti z osebo, s katero se ne morete strinjati, se za šalo dogovorite, da bo vsakdo glaven za en dan. Tisti bo nosil denimo čepico in drugi ga mora ubogati, ter obratno.

14. Bodite ponižni

Lahko ste bogat otrok iz New Yorka, vendar to še ne pomeni, da ste pametnejši kot ves svet.

15. Potujte s priročno prtljago

Na ta način bo premikanje veliko lažje in sproščeno. Za transport ne boste potrebovali posebnih transportnih sredstev, na ta način pa bo pot veliko bolj prijetna.

16. Pojdite na nenavadna mesta

Zakaj bi na dopustu stali v dolgih kolonah turistov pred klasičnimi atrakcijami? Pojdite v nasprotno smer od hord turistov.

17. Najdite ugodne karte

Porabite kakšno minuto več na spletu, da si zagotovite ugodne karte za letalo ali vlak. Na koncu se vsak evro pozna.