»V septembru se pri nas odvija zelo pomembno košarkaško tekmovanje in vsem turistom smo želeli predstaviti bogato slovensko kulinarično tradicijo ter pristen utrip mesta. Torek je poleg petka popoln dan, saj bodo tako obiskovalci kot gostinski ponudniki imeli dovolj časa, da se na Odprto kuhno pripravijo,« je pojasnil Lior Kochavy, direktor projekta. Dogajanju so organizatorji tudi, kot rečeno, podaljšali »obratovalni čas«. »Vedno se nam je zgodilo, da je bila Odprta kuhna zares odprta in polna obiskovalcev še v času, ko smo morali zaključiti. Sedaj želimo obiskovalcem ponuditi še 'večerno' Odprto kuhno z dodatno ponudbo, ki je ne bodo imeli možnost poskusiti v dopoldanskem času,« še pojasni.

Na vsaki stojnici si želijo ponuditi le najboljše

Do danes je na Odprti kuhni svoje specialitete ponudilo že več kot 55 različnih kuharskih mojstrov. Število stojnic se je skozi poletje spreminjalo, v septembru pa se bodo gibali okrog števila 30. Večina ponudnikov je stalna, vsak teden pa se pridružujejo tudi novi. Pri izbiri se držijo kriterijev izvirnosti, kakovosti in kreativnosti, saj si želijo na vsaki stojnici ponuditi najboljše. »Gostinski ponudniki so v vseh pogledih zelo zadovoljni in vsak petek se nam pridružijo novi partnerji. V večini vsi kuharski mojstri razprodajo svojo ponudbo in zanje je to odlična točka za srečevanje tako stalnih kot novih gostov,« poudarja Kochavy.

»Najbolj nas veselijo nasmejani in zadovoljni obrazi domačih in tujih gostov«

In ko smo že ravno pri številkah, nas je zanimalo tudi, koliko ljudi Odprto kuhno sploh obišče. Organizatorji sicer pravijo, da glede na to, da je Pogočarjev trg po podatkih turistične organizacije najbolj pretočna točka v Sloveniji, je vse obiskovalce težko prešteti. »Po podatkih prodaje naših gostinskih partnerjev se število giblje med pet in sedem tisoč obiskovalcev na prireditev,« pojasni direktor projekta in še doda: »Odziv tako obiskovalcev kot gostinskih ponudnikov je izjemen in potihem smo ga tudi pričakovali. Najbolj nas veselijo nasmejani in zadovoljni obrazi domačih in tujih gostov«. In glede na to, da je projekt tako uspešen, bodo, kot pravijo, brez dvoma nadaljevali tudi prihodnje leto in poudarjajo, da je njihov cilj, da Odprta kuhna postane dolgoletna mestna tradicija.