Da se mu je zelo mudilo, kaže prizor, ki ga je pustil za seboj. Smeti in na mizi številni, tudi raztrgani dokumenti, plačilne liste, bolniška dokumentacija in odklenjena pisarna.

»V ponedeljek smo se z lastnikom, sindikatom in še nekaterimi pogovarjali, da bomo šli zaposleni na čakanje do izteka pogodb s stoodstotnim nadomestilom. Slišati je bilo tudi, da naj bi jeseni v Ajdovščini spet obnovil proizvodnjo,« je povedal Marko Žigon, ki je bil v podjetju zaposlen od prvega dne, hkrati pa bil tudi sindikalni zaupnik v družbi.

Stroje ponoči odpeljali s tovornjakom

»Toda s ponedeljka na torek so izginili še zadnji stroji. Sedaj nam je jasno, da denarja verjetno ne bomo nikoli videli, kot tudi ne bo več proizvodnje za likanje in pakiranje ženskih nogavic,« dodaja Žigon.

Velika večina delavcev je v Pet-novo prišla z zavoda za zaposlovanje delat za minimalno plačo. Mnogi tudi iz propadlega Primorja. Nekaterim je pogodba potekla, drugim še traja tudi do oktobra letos. Italijan jim dolguje plače za junij in julij. Domnevno dolguje tudi podjetju Škapin, ki mu je pustil obvestilo, da naj v zameno vzamejo 12 neonskih svetilk. Sporočil je tudi, da je odšel iz strahu, da se mu ne bi kaj zgodilo.

»Znašel sem se v sila neprijetnem položaju. Italijanskega podjetnika sem v Ajdovščino pripeljal februarja letos. Deloval je resno. S seboj je prinesel tudi okoli 80.000 evrov, ki jih je porabil pri nas. Vse skupaj se je začelo dobro, pozneje pa so se zadeve začele zapletati. Mi smo mu pomagali podjetje samo ustanoviti in nič drugega,« razlaga Marko Češnovar iz podjetja Piks, ki mu Italijan dolguje plačilo štirih računov. »Ustanovitev podjetja v Vipavski dolini je bila za nas velik izziv, saj smo načrtovali zaposlitev tudi do 50 ljudi. V Sloveniji smo letos pomagali ustanoviti 20 podjetij, nikakor pa jih ne usta-navljamo in prodajamo,« dodaja Češnovar.

Še ena zgodba o izkoriščanju delavcev

Koliko denarja dolguje pobegli podjetnik iz Brescie dobaviteljem, nismo mogli izvedeti. Dolžan je tudi študentom, ki so delali prek študentskega servisa, in pa nekaterim zaposlenim, ki so jim že potekle pogodbe. Večini namreč zadnjega meseca dela naj ne bi plačal. Po besedah sindikalnega zaupnika Žigona je šlo skozi podjetje v petih mesecih več kot 100 delavcev. Vso zadevo bodo zdaj prijavili inšpekcijskim službam in policiji, ki bodo poskušale lastnika družbe, ki je delovala v delu prostorov ajdovske Tekstine, poiskati in sprožiti vse potrebne postopke za poplačilo dolgov.

Za mnenje smo hoteli povprašati tudi Damjana Volfa iz Konfederacije sindikatov 90, vendar je bil včeraj za nas nedosegljiv. Že pred dnevi pa je ugotovil, da bi lahko preštel na prste ene roke, koliko pozitivnih stvari je videl v podjetju, in da se boji, da je ta ajdovska zgodba že od začetka narejena na temelju izkoriščanja delavcev. Marko Žigon ob vsem tem dodaja, da je podjetnik sprva obljubljal delavcem možnost dodatnega zaslužka, pozneje pa je norme dvignil in jih je bilo nemogoče doseči.