Lestvica je zelo podobna tisti izpred leta dni - šest mest od desetih zasedajo avstralska in kanadska mesta, evropsko čast pa rešujeta Dunaj na drugem mestu in finski Helsinki na osmem.

Najvišja mesta zasedajo večinoma »srednje velika mesta v bogatih državah, ki imajo relativno nizko gostoto prebivalstva«, so sporočili iz EIU. Na dnu seznama 140 držav se je znašel Damask, to pa zaradi že dve leti trajajočega sirskega konflikta.

Vsega skupaj 140 mest so sodelujoči v anketi ocenjevali v petih kategorijah: stabilnost, zdravstveni sistem, kultura in okolje, izobraževanje in infrastruktura. Po zbranih ocenah v vseh kategorijah dobi vsako mesto od 1 do 100 točk, pri čemer je 100 najbolje, 1 pa nesprejemljivo.

V reportaži je le malo večjih sprememb glede na lansko leto. Madrid je padel za pet mest (na 44. mesto) zaradi »nemirov in protestov«, slovaška prestolnica Bratislava je v prvi skupini (ocena 80 ali več), kar jo uvršča na 63. mesto.

Iranski Teheran, kamerunska Douala, libijski Tripolis, Karači, Alžir, Harare, Lagos, Port Moresby (Papua Nova Gvineja), Daka (Bangladeš) in sirski Damask so na dnu seznama.