Tanja, ste se na svetovno prvenstvo posebej pripravljali ali je to za vas le še ena pomembna dirka?

V zadnjem obdobju sem delala vse, da bi bila v soboto v najboljši formi. Stopnjevala sem formo. Drugi del sezone sem začela s petim mestom v Andori, ki je bila po moje najslabša dirka sezone, na veliki nadmorski višini in meni manj ugodni, a tehnično manj zahtevni trasi. Bolje je šlo v Kanadi, kjer sem bila tretja. Po tistem so sledili težji intervalni treningi. Na prizorišču težjih treningov ni bilo več, posvetila sem se tehniki.

Sta s trenerjem Samom Rauterjem prilagodila trening tudi trasi, kajti prizorišče že dobro poznate?

Trasi se nisem prilagajala. Kros je razgiban, a ni specifičen. Dolžina klancev je podobna večini drugih prizorišč. Malce posebna je le podlaga.

Časovne razlike na večini dirk so bile majhne. Se to obeta tudi v soboto?

Verjetno. Pričakujem, da se bo odločilo v zadnjem krogu, morda zadnjem klancu. Največje časovne razlike so bile v Andori, na drugih prizoriščih, tudi tam, kjer sem zmagala, pa smo bile zelo na kupu.

Se glede taktike odločate sproti; raje vozite v svojem ritmu ali se prilagajate in iščete delček zavetrja?

Odločala se bom sproti. Kakor se poznam, se bolje počutim, ko ne narekujem ritma, ampak sledim. Ne zaradi zavetrja, tega je zelo malo. Če sledim, mislim, da se bolje izrazi moja samozavest. Kanček tistega občutka, da sem močnejša, pripomore, da v zadnjem delu še vedno lahko pokažem, kako sem močna. No, na nekaterih dirkah sem to pokazala, na drugih mi je malo zmanjkalo.

Kako razvrščate glavne konkurentke, Norvežanko Gunn-Rito Dahle Flesja denimo?

Gunn-Rita je zagotovo tista tekmovalka, ki bo najbolj nevarna. Že zaradi izredne kariere in dosežkov na najpomembnejših dirkah. Kot sem zasledila na svetovnem spletu, je bila izredna na zadnji mednarodni dirki v Franciji. Bila je kar dve minuti pred Julie Bresset, ki bo kot branilka naslova zagotovo tudi v vrhu.

Pa Maja Wloszczowska se zna pripraviti. Eva Lechner je motivirana. Katerina Nash je zmagala na zadnji dirki. Veliko nas je. Pa Sabine Spitz sem pozabila. Pričakujem, da bo razplet podoben drugim dirkam, zagotovo pa bodo zraven še nekatere, kot Blaža Klemenčič, ki jim je svetovno prvenstvo osrednji cilj sezone in bodo pokazale več.

Znani ste po tem, da prenesete pritisk tudi na najpomembnejših tekmah.

Štejem si v čast, da verjamete vame. Sproščenost bo pomembna. Le najbolj sproščena in zbrana bo sposobna pokazati vse tisto, kar zna in zmore. Z zakrčenostjo se veliko izgubi. Dosedanja sezona je meni v prid, zato bom odpeljala razbremenjeno in sproščeno.