Sovražno nastrojena proti drugače mislečim

Ob nedeljski slovesnosti v Rovtah, kjer so med drugim obeležili tudi 70. obletnico domobranstva, in protestih nekaterih organizacij proti slovesnosti je Juri, sicer tudi direktor koprskega pokrajinskega muzeja, na twitterju zapisal: »Zakaj protestirati proti proslavi domobrancev?... Nekaj jih je preživelo, jugo neučinkovitost pač.«

V koprskem mestnem odboru NSi so danes Jurijevo izjavo ocenili kot sovražno nastrojeno proti drugače mislečim. »Omenjena izjava terja takojšnji odstop Luke Jurija z mesta koprskega občinskega svetnika,« so še zapisali.

Juri je za STA pojasnil, da je bil omenjeni tvit »reductio ad absurdum, s katerim sem izrazil nestrinjanje s protestiranjem proti domobranski folklori, saj menim, da ima vsak možnost mirnega javnega zbiranja in da so protesti nesmiselni in nekoristni«.

Preveč srca in premalo glave

Ob tem ugotavlja, da v slovenski družbi takšna izjava žal ni tako očitno absurdna in da jo je marsikdo vzel resno, »morda ker preveč razmišlja s srcem in premalo z glavo«. Juri se je ob tem opravičil vsem tistim, ki jih je njegova izjava zmotila, »saj nikakor ne bi želel prizadeti njihove tankočutnosti«.

Zaradi spornega tvita so se že v torek oglasili tudi v SDS. Poslanka in podpredsednica stranke Alenka Jeraj je ocenila, »da tovrstne izjave predstavljajo odmik od spoštljivega dialoga in iskanja resnice temne strani slovenske zgodovine«. Ob tem je predsednika SD Igorja Lukšiča javno vprašala, ali je Juri še član SD in kaj Lukšič kot predsednik SD meni o takšni izjavi oziroma, ali je stališče predstavnikov SD, da je bilo žrtev teh režimov še premalo.