Z desetim mestom se je izkazal Grega Bole (Vacansoleil). V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Italijan Vincenzo Nibali, njegov moštveni kolega pri Astani in eden od dveh slovenskih predstavnikov Jani Brajkovič je z zaostankom dveh minut in 37 sekund na 38. mestu.

Čeprav peta etapa ni bila povsem ravninska, pa je bila zagotovo manj zahtevna od prejšnjih, zato so v njej svojo priložnost začutile sprinterske ekipe. Te so povsem nadzorovale potek, nobene panike ni bilo niti, ko je imela skupina petih ubežnikov že več kot deset minut prednosti. Beg se je končal dobre tri kilometre pred ciljem, ko je glavnina ujela še zadnja ubežnika Belgijca Jurgena Van De Walleja in Francoza Arnauda Corteilla. Od takrat se je začel boj za čimboljši položaj za sprint, ki ga je po obrambi napada Belgijca Philippa Gilberta zanesljivo dobil Matthews, nekdanji svetovni prvak pri mlajših članih. Za Avstralca je to tretja letošnja zmaga in prva na največjih večdnevnih dirkah.

"Včeraj s tretjim mestom nismo bili zadovoljni, danes je razpoloženje povsem drugačno. Zavedali smo se priložnosti, ekipa je delovala odlično, jaz sem le dokončal njeno delo. To je ena moja največjih zmag v karieri, verjamem pa, da bom na letošnji dirki dosegel še kakšno. Vsekakor se nameravam boriti tudi za zeleno majico najboljšega po točkah, kjer zdaj zaostajam le za Danielom Morenom," je dejal 22-letni Matthews, ki bo imel že v šesti etapi novo priložnost, saj se naj bi po napovedih končala s skupinskim sprintom.