Slovenski čoln je bil v vodstvu praktično ves čas tekme. Na 500 metrih je imela slovenska četverica že pol čolna prednosti pred tam drugimi Američani. V srednjem delu proge sta pritisnili Kanada in Nizozemska, vendar so v slovenskem taboru to pričakovali in odgovorili na napad in imeli v tem delu že čoln naskoka.

Odločitev je padla v sklepnem delu, kjer sta Nizozemska in Kanada Slovenijo celo že prehiteli, a je imela slovenska četverica največ moči in si priborila 38 stotink naskoka pred Nizozemsko in 46 pred Kanado. Izpadli so ZDA, zanjo je veslal tudi lanski olimpijski prvak iz dvojnega dvojca Nathan Cohen, Nova Zelandija in Irak. Iz drugega repasaža so se v polfinale uvrstile posadke Italije, Rusije in Češka, izpadla pa je Poljska - tradicionalno močna v tej skupini.

"Današnja tekma je bila nekaj čisto drugega kot nedeljsko predtekmovanje. Mogoče je celo dobro, da je prva dirka izpadla nekoliko slabše, da smo vedeli, kaj je bilo potrebno popraviti. V repasažu smo se stoodstotno držali načrta, za katerega smo se dogovorili s selektorjem. Odbili smo vse napade, na koncu sta se nam dve posadki malo približali, ampak smo zdržali. Lahko rečem, da tudi ta tekma še ni bila popolna, imamo še nekaj rezerve in upam, da bomo to še nadgradili v polfinalu. Z zmago se je dvignila tista samozavest, ki je potrebna. Vidimo, da smo hitri in da se na ni treba nikogar bati, tako da bomo v polfinalu zagotovo startali na finale," je po tekmi razpredal Fistravec.

Vidno zadovoljen je bil tudi selektor Miloš Janša: "Fantje so tekmo izpeljali res tako, kot smo se dogovorili, torej da povedejo in potem poskušajo držati to prednost pred komerkoli. To so res lepo izvedli, za zadnjih 500 metrov pa smo bili dogovorjeni, da še stopnjujejo, kar je prav tako uspelo. Za to predstavo jim je res treba čestitati."

Znani so tudi že četrtkovi polfinalni nasprotniki - Rusija, Estonija, Hrvaška, Ukrajina in Kanada. "Zdaj je možen tudi vstop v finale. Končno so nastopili pametno in pogumno ter na tekmi pokazali to, kar kažejo tudi na treningih. Če ponovijo to predstavo, se lahko enakovredno borijo finale," je dodal sekretar zveze Jernej Slivnik.

V sredo nastop v četrtfinalu čaka skifista Luko Špika in lahkega skifista Rajka Hrvata. Zaradi poškodbe hrbta pa je še naprej vprašljiv nastop Špika. Ta je davi že opravil trening, popoldan ga čaka drugi, a zaradi poškodbe hrbta se kaj lahko zgodi, da bo nastop odpovedal.

"Možnosti za nastop ocenjujem na 70:30," pravi sekretar veslaške zveze Slovenije Slivnik. Špik je sicer že obiskal zdravnika, dobil blokado, bolečine pa skuša ublažiti tudi s fizioterapijo. "Poškodba nikakor ni prijetna. Luka ima že diagnosticirano hernijo, zdaj še to .... Težko je predvsem na startu, kjer je obremenitev hrbta izredna. Danes bomo poskusili na treningu in upam, da bo z blokado šlo. V skrajnem primeru lahko pride tudi do odpovedi, saj s hudo bolečino nima smisla nastopiti."