Za Boleta dobra referenca za naslednje dni je najbolj to, da sta bila okoli njega poleg Brajkoviča, tudi po specialnosti zelo podobna kolesarja, Belgijca Meersman in aktualni svetovni prvak Philippe Gilbert, ki je prav včeraj zelo upal, da s prvo zmago v mavrični majici prekine urok le-te. »Nogi sta bili močni,« je Bole z nasmeškom potrdil očitno, v upanju, da se kakšna priložnost v takem stanju naslednje dni le ponudi. Da bo Vuelta že zaradi trase zelo pestra, je bilo pričakovati. Že vnaprej je bilo pričakovati tudi taktično odločitev Astane, da rdeče majice Nibalija ne bodo branili z vsemi močmi. Tritedenska dirka je preprosto predolga, da bi zgolj ena ekipa zmogla kontrolirati potek.

Chris Horner je prišel kot nalašč. Ameriški veteran, ki je pri 41 letih in 307 dneh postal najstarejši zmagovalec etape in tudi najstarejši nosilec majice vodilnega na velikih Tourih, bo obremenil RadioShack, ki ima med peterico vodilnih tudi Rečana Roberta Kišerlovskega. Mimogrede, Horner, Brajko in Kiš so dobri prijatelji, in kako naključno je, da zaznamujejo začetek Vuelte. Brajkovičev kapetan Vincenzo Nibali zaostaja osem sekund za Hornerjem, pa se bo lažje osredotočil na napade Špancev Valverdeja in Rodrigueza, ki sta po besedah Sicilijanca najnevarnejša tekmeca. No, tudi našemu Brajkoviču bo lažje.

Z Brajkovičevo vlogo v ekipi se bo verjetno še nekaj časa pletla mini limonada oziroma to, kako bo z njegovo barvo dresa za sezono 2104. Potem ko so španski mediji prenesli njegovo trditev z novinarske konference po oblačenju rdeče majice vodilnega, da v prihodnji sezoni ne bo več vozil za Astano, je po nedeljski etapi tvitnil, da ta informacija ni pravilna. Češ, da je rekel zgolj to, da še nima pogodbe za naslednjo sezono. »Za zdaj,« pravi Jani Brajkovič. S tem si je nekako olajšal položaj znotraj ekipe. Veliko bo odvisno od prihodnjih dni na Vuelti. Predvsem od njegovega sodelovanja z Vincenzom Nibalijem. In to ne zgolj na Vuelti.

Sicilijanec bi kolesarja podobnega tipa, kot je Belokranjec, želel imeti ob sebi prihodnje leto na francoskem Touru, seveda v vlogi pomočnika. Odličen moštveni kronometer je že bila dobra referenca za Belokranjca. Zanimivo pa je, da je Nibali po nedeljski etapi v besedah domala prezrl Brajkovičevo vlogo vodilnega. Namerno ali ne, tudi za pomoč se je zahvalil le trem preostalim kolegom (Fuglsang, Vanotti, Zaits). Da bi Brajko nemara lahko ostal v Astani, govorijo druge okoliščine. Portugalec Rui Costa, zmagovalec dveh etap na Touru, je podpisal za Lampre, pogajal pa se je tudi z Astano, zato je na trgu en visoko cenjen konkurent manj.