V Veliki vasi na skrajnem robu hribovite moravške in precej bolj ravne občine Dol se je ob spomeniku 23 padlim borcem Šlandrove brigade v soboto okrog 300 zbranih poklonilo spominu na 70. obletnico hudih bojev na Murovici ob preboju Šlandrovcev na Dolenjsko, kjer so razorožili italijansko vojsko in z zaplenjenim orožjem opremili novince v brigadi, ki so bili dotlej brez orožja.

Predstavniki občine Moravče, Krajevne skupnosti Velika vas in občinske Zveze borcev za vrednote NOB so položili venec ob spominsko obeležje v spremstvu častne čete Slovenske vojske. Zbrane, ki so z aplavzi večkrat prekinjali govorce, zlasti predsednika ZZB za vrednote NOB Janeza Stanovnika, pa so navdušili tudi pevci Partizanskega pevskega zbora in Pihalna godba Moravče.

V svojih nagovorih sta se tako župan občine Moravče Martin Rebolj kot Janez Stanovnik, po poklonu Šlandrovcem, močno obregnila predvsem ob za njiju neprimerno izjavo kardinala Rodeta, da je pogoj sprave prepoved organiziranja partizanskih zborovanj. »Obenem pa isti pozivajo na zborovanje v Rovtah, kjer naj bi govoril pravnomočno obsojen politik. A v resnici tudi ne razumem, kako naj bi na slovesnosti ob 70-letnici domobranstva nekdo istočasno slavili žrtve totalirizma in njihovega povzročitelja, ki je zakrivil žrtve,« je v soboto rohnel Stanovnik. Dodal je, da pa sicer nima nič proti druženju in zborovanju na Rovtah, saj ima vsak pravico do druženja in pravico povedati, kaj misli. Se pa hkrati vendarle močno strinja tudi z izjavo Spomenke Hribar, da je bila sprava že uničena, ker jo je cerkev zlorabljala kot paravan za razbijanje enotnosti slovenskega naroda.

Še bolj ostro je komentiral nerazumno kritiko novega papeža, ki se je kaj hitro odločil, »da je rekel našim visokim cerkvenim dostojanstvenikom - marš! K temu ga ni prav nič nagovarjal Milan Kučan ali strici iz ozadja, kakor se poskuša natolcevati v določenih krogih. Prav nasprotno, papež je sam spoznal, da jih je bil en sam pohlep, pohlep po oblasti in denarju!« je bil oster Stanovnik in dodal, da je bil v mladosti tudi sam veren, a je kmalu tudi sam spoznal prav to - da jih je en sam pohlep po oblasti in denarju!

Moravški župan Martin Rebolj pa je na slovesnosti spomnil, da je ves svet priznal, da je partizanska vojska osvobodila naše zasedeno ozemlje izpod zavojevalcev in nadaljeval, da pa se pri nas vse pogosteje najdejo visoki cerkveni dostojanstveniki, ki skupaj z delom politike znova in znova netijo razdor med Slovenci. Z zahtevami, da bi prenehali s spominskimi svečanostmi ob pomnikih slovenskega upora proti okupatorju zato po njegovi oceni tičijo le želje, da bi se pozabile vse grozote, ki nam jih je povzročil nacifašizem in manjši del zavedenih Slovencev, ki sta jih oborožila Hitler in Musolini, in so zagrešili zločin nad lastnim narodom.

»Ni namen partizanskih svečanosti, da bi razplamtevali sovraštvo med ljudmi. Le nit spomina krutih zločinov nad človeštvom, ki jo prenašamo po rodovih, lahko pripomore k osveščanju. Rdeča zvezda pa je bila le simbol partizanstva in se mora spoštovati, kot taka,« je med drugim poudaril Rebolj in sklenil, da imamo ljudje dovolj netenja zamer in razdvajanj, saj si v resnici želimo delati skupaj in graditi skupno prihodnost.