S spodbudami bo treba nekega dne zaključiti

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je v svojem govoru na letni konferenci ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) v smučarskem središču Jackson Hole opozorila, da so spodbude denarne politike še vedno potrebne, a da bo treba s temi ukrepi nekega dne zaključiti.

"Tako kot je bilo takrat, ko so centralne banke te nestandardne ukrepe sprožile, nas tudi njihov konec vodi na neznano območje. Moramo se začeti pripravljati na ta dan, še posebej ker ne vemo natančno, kdaj bo prišel," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala Lagardova in opozorila na številne ovire, ki se lahko pojavijo na tej poti.

V času krize so vodilne centralne banke v ZDA, na Japonskem, Veliki Britaniji in v območju evra z nestandardnimi ukrepi skušale blažiti posledice finančne in gospodarske krize, povečevati količino denarja v obtoku in tako sproščati finančni krč.

Lagardova je dejala, da so ti ukrepi še potrebni, čeprav obstajajo v Evropi in na Japonskem morda nekoliko večje koristi od ohranjanja takšnega načina delovanja.

Pozvala k večjemu usklajevanju med centralnimi bankami

Istočasno pa v IMF opozarjajo, da bi morali nosilci denarne politike pri svojem delovanju upoštevati posledice, ki jih umikanje teh ukrepov prinaša za celoten svetovni finančni sistem, ne samo posamezne dele.

Pozvala je k večjemu usklajevanju med centralnimi bankami pri blaženju posledic takšnih izhodnih strategij na tiste države, ki imajo ali bodo še imele zaradi tega težave.

Še posebej je opozorila na tveganja za hitro rastoče države, katerih valute so samo zaradi špekulacij o skorajšnjem delnem umiku ukrepov Feda že nekaj dni pod velikim pritiskom, prihaja pa tudi do velikega odliva kapitala. Negativne gospodarske posledice tega bi bile lahko v odsotnosti ustreznih ukrepov velike, je dodala.

Presežna likvidnost na finančnih trgih, ki so jo ustvarili ukrepi centralnih bank, se je v času krize v razvitem svetu namreč v veliki meri selil v bolj donosne naložbe v razvijajočih se državah. Odliv kapitala lahko zdaj resno zamaje ekonomske in socialne politike teh držav.

V tej luči si Lagardova želi dogovorov med centralnimi bankami glede ukrepov za zagotavljanje globalne finančne stabilnosti, tudi s posegi na valutnih trgih, in pa jasna sporočila o prihodnjem delovanju centralnih bankirjev.