Mednarodna kolesarska zveza UCI je pred dnevi podelila kvote. Bo letos težko izbrati šesterico za elitno cestno dirko?

Mnogo težje kot izbor bo tokrat najti šesterico, ki bo sploh lahko dirkala. Imamo samo dva kolesarja, ki sta po vseh karakteristikah primerna za traso v Firencah, kjer sem za 272 kilometrov naračunal več kot 5500 metrov višinske razlike. Ko sem decembra videl traso, mi je bilo takoj jasno, da je primerna za Nibalija, Frooma, Rodrigueza. Za tipične hribolazce. Za hitre kolesarje, ki jih imamo največ, ni nobene možnosti. Lani na Nizozemskem, kjer je bila trasa petkrat lažja, ni nihče do konca ostal z najboljšimi.

Torej je poleg logistike najtežja naloga motivirati Simona Špilaka in Janija Brajkoviča, preostale pa dodati glede na pripravljenost?

Doseči, da bosta Simon in Jani motivirana za svetovno prvenstvo, je za zdaj glavno. Simona že vso sezono skušam spodbujati, da naj bo pripravljen. Veliko pri tem prispeva Milan Eržen. Na zadnji dirki je potožil o bolezni, a to bo mimo in bo stopnjeval formo. Tudi Brajko je v vzponu forme, vem, da se bo potrudil, tudi iz potrebe po pogodbi. Druge držim v ognju kot vroče kandidate, saj bo imena treba sporočiti šele sredi septembra. Jan Polanc je zagotovo kot dober hribolazec vroč kandidat in nestrpno čakam, kaj bo pokazal na prvih dirkah med elito v dresu Lampreja. Mislim, da bi bil sposoben dirkati vsaj 200 kilometrov. Malce sem pričakoval, da ga bodo dali v zasedbo za Vuelto, a je UCI predolgo vlekla postopek z njegovim biološkim potnim listom. Z Juretom Golčerjem sem v stiku. Robert Vrečer se bo moral še dokazati z vsaj eno akcijo na kateri od dirk, majica najboljšega hribolazca z dirke Po Švici še ni dovolj. Matej Mugerli je zanimiv, saj ima za sabo odlično sezono in izkušnje. Potem so tu sprinterji. Kapetan Božič, Kump, Kocjan, Bole. Slednji lahko, če bo v dobrem stanju preživel Vuelto, pet, šest tekmovalnih krogov sledi najboljšim, deset krogov – nemogoče. Z izborom za kronometer ni dilem: Kristijan Koren in Jani Brajkovič. Oba bosta vozila tudi moštveni kronometer za ekipi Cannondale in Astana, oba bosta tam, motivirana, pripravljena.

V prihodnjih dneh odhajate z mlajšo člansko reprezentanco na zaključno dirko pokala narodov, na Tour de l'Avenir. Prvič brez Polanca. Lahko kot reprezentanca še ujamete tretje mesto in nadaljujete izjemen niz?

S tako ekipo grem optimistično na pot. Od šestega mesta, kamor smo zdrsnili po skromnem uspehu na evropskem prvenstvu, do tretjega so zelo majhne razlike. Luka Pibernik je na zadnji dirki na Češkem še enkrat potrdil, da je konstantno dober že vso sezono. Tudi forma Mateja Mohoriča se dviga.

Zdi se, da mu je mladinska mavrična majica svetovnega prvaka malce uročila sezono, podobno, kot jo je članska očitno tudi Philippu Gilbertu.

Za Matejem je, glede na ugled prvaka, ponesrečena sezona. Najprej poškodbe, potem razpad kluba. A obljubil mi je, da bo na prologu Tour de l'Avenir pokazal, koliko velja. Verjamem mu, ne skrbi me zanj. Veliko svetovalcev ima. Motiviran je, zanj je to nemara prva in zadnja sezona med kolesarji do 23. leta starosti. Tudi vadi že po programu strokovnjaka iz ekipe Cannondala. Ni dvoma, z Luko Pibernikom bosta v Firencah prav zaradi trase v igri za najvišja mesta. Z nekaj sreče pa je vse mogoče.