Konec maja smo v Dnevniku opozorili na opeharjene bolnice z rakom na dojki, ki bi morale na že plačan štiridnevni izlet v Šibenik z radovljiško turistično agencijo Taurus. Njen lastnik in direktor Boštjan Gerdej je sicer že plačan izlet odpovedal zadnji hip, 85 bolnic pa je tako ostalo brez denarja in brez izleta. Po treh mesecih so od 225 plačanih evrov dobile povrnjenih zgolj 60, pa še to po hudih mukah in težavah in ob posredovanju odvetnice in drugih članic društva Europa Donna.

Tudi odvetnica neuspešna

Prav v tem znanem društvu se družijo bolnice z rakom na dojki in hodijo tudi na številne izlete. Pred šestimi leti so si zaželele daljših, bolj turističnih izletov in so zato organizacijo raje prepustile turistični agenciji. Bolnice so se na izlete navadile, še več, pomenijo jim kratek odmik od krute realnosti in nenehnega boja z boleznijo, pa še družijo se enake med enakimi, kar je odlična priložnost za izmenjavo izkušenj ali pa zgolj za to, da se druga drugi potožijo o stvareh, ki jih drugi, ki take izkušnje nimajo, ne morejo razumeti. Tudi zato je bolnice bolj kot izguba denarja bolela odpoved izleta v zadnjem hipu. Dame so sicer iskale pomoč pri odvetnici, ki pa je bila pri prepričevanju Gerdeja, naj denar vendarle vrne, žal neuspešna. Navsezadnje je Gerdej sam ter tudi po njej sporočil, da se v primeru javne objave neljubega dogodka lahko kar poslovijo od denarja. Mimogrede, izgovor, zakaj je prišlo do odpovedi in zakaj ni plačal aranžmaja v izbranem hotelu v Dalmaciji, je Gerdej poiskal v domnevnem hekerskem vdoru na njegov transakcijski račun.

»Žal smo bili pri reševanju zagate precej neuspešni. Nekaj denarja nam je turistična agencija sicer vrnila, to je treba poudariti. A gre zgolj za 60 evrov, za ostalo se še vedno pogajamo, čeprav tu pogajanj sploh ne bi smelo biti. Tudi sama imam s tem veliko dela, tudi stroškov. Našega tradicionalnega večdnevnega izleta letos ni bilo in ga tudi ne bo. To me najbolj žalosti,« je povedala Darja Rojec, ki vsako leto poskrbi za koordinacijo med udeleženkami izleta.

Veselijo se novih izletov

Bodo pa bolnice z rakom na dojki tudi letos prek društva Europa Donna šle na enodnevni izlet v Poljansko dolino. Glede na opisan program z obiskom lepih gorenjskih kmetij, kjer znajo izdelovati odlične sire in druge mlečne izdelke, pridelovati sladek med ter peči odličen kruh ter pecivo, bo to zagotovo lep obliž na rano, ki so jo dobile zaradi napačno izbrane turistične agencije. »Še vedno smo prepričane, da bomo denar za plačan izlet v Šibenik dobile nazaj. Z agencije so nam to obljubili in menim, da se bo septembra to res zgodilo. Vsekakor ne bomo obupale in drugo leto bomo zagotovo šle na nov večdnevni izlet. Seveda bomo izbrale drugo agencijo. Veste, kolegice mi pravijo, da enostavno ne smem obupati. Ta izlet jim pomeni preveč, da bi zaradi ene slabe izkušnje kar prekinili s to lepo tradicijo,« je še zagotovila Darja Rojec.