V zgodbi spoznamo Roka, drobnega in osamljenega dečka, ki mu nekega večera Lipko zaupa veliko skrivnost, ki je pred njim ni slišal še nihče. Kadar je polna luna in je zadnji dan v prvem zelenem mesecu, gozd oživi v pričakovanju velike tekme med Iglavci in Listavci. Slikanica Lipko in KošoRok otroke nagovarja z zgodbo o tegobah odraščanja - o osamljenosti, premagovanju različnosti, vztrajnosti, prijateljstvu in športu.

"Ko sem pisal zgodbo o Lipku, so me spremljali spomini iz otroštva in odraščanja. Sam sem bil zaprisežen gibanju in kot sem zapisal v knjigi, tudi meni niti korenine ne bi pomagale, da bi stal pri miru. Ves dan sem bil na igrišču in tam sem se počutil prav tako kot Rok. Še v osmem razredu sem bil velik komaj kaj čez meter in pol in v ekipo so me sprejeli samo, če je kdo manjkal, ali če ni bilo zamenjave za poškodovanega. Po svetovnem prvenstvu v Ljubljani 1970 pa je bila prav košarka tisto, o čemer je sanjal vsak fantič. Na drvarnico smo si namesto pravega koša 'nabili' obroč od soda za mošt, mreža pa je bila iz vreče za krompir. Kot Rok iz knjige sem do trde teme 'tapkal' in se igral, da premagujem košarkarske velikane," je na novinarski konferenci povedal Primož Suhodolčan.

Pravljica Lipko in KošoRok je bila izbrana na razpisu v okviru nacionalne knjižne kampanje Ni igre brez drame, s katero je eurobasket dobil še kulturno noto. Namen kampanje je povezati kulturo in šport, izkoristiti veliko pozornost javnosti, ki je letos usmerjena v košarkarsko evropsko prvenstvo v Sloveniji, ter s tem športnemu dogodku dodati še družbeno odgovorno kulturno noto in spodbuditi večji pomen knjige v slovenski družbi.

Pravljica Lipko in KošoRok je na voljo v vseh knjigarnah in bolje založenih trgovinah po ceni 16,95 evrov.