V Zgornjesavski dolini najbrž res ni nikogar, ki bi si še nedavno upal staviti, da bodo člansko moštvo v tem tradicionalno hokejskem mestu vodili kar iz Ljubljane. A razmere iz bližnje razburkane preteklosti niso omogočile drugih rešitev, zato se je hokejska zveza odločila favorizirati Jesenice. To gre mnogim hokejskim funkcionarjem po državi v nos, a vodstvo zveze odgovarja, da gre zgolj za začasen poseg v jeseniški hokej z glavnim namenom ohraniti panogo pri življenju. Čez leto ali dve se bo HZS umaknila in prepustila vajeti ljudem iz lokalnega okolja, če bodo ti v tem času seveda pokazali interes in premostili stare zamere.

Jeseničani bodo sezono v drugi avstrijski ligi, ki ji bodo mednarodno podobo dajali klubi iz Slovenije in Italije, začeli konec septembra, ko bo tudi prenovljena Podmežakla pripravljena na nove hokejske boje. Železarji se v teh dneh urijo na Bledu, kjer so prejšnji teden opravili tri treninge, zasedba pa je pisana in zasnovana amatersko. Igralski kader se sproti spreminja, saj hokejisti odhajajo in prihajajo. Trener Gorazd Rekelj, od junija tudi šef strokovnega sveta v HZS, pravi, da bi si želel več ur vadbe na ledu, a je blejska dvorana ta hip še prezasedena. »Termini se bodo nekoliko sprostili prihodnji mesec, ko imamo v načrtu še nekaj pripravljalnih tekem. Prejšnji teden so fantje pokazali zvrhano mero zagnanosti, zato mi je v veselje sodelovati z njimi,« je razložil Gorazd Rekelj, ki ni dolgo premišljeval o prevzemu nove funkcije.

Rekelj za zdaj še nima uradnega pomočnika, zato mu družbo na ledu dela generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, igralsko zasedbo pa je ob ploskvi pozdravil tudi predsednik zveze Matjaž Rakovec. Kontrec je pojasnil, da pomočnika glavnega trenerja v okviru omejenih finančnih zmožnostih iščejo predvsem na Gorenjskem. Moštvo je za zdaj oblečeno kar v reprezentančne drese, saj Kontrec še čaka na dobavo nove opreme, s katero se bodo železarji predstavili pojutrišnjem na premieri proti francoskemu Brianconu v sklopu poletne lige Rudija Hitija. Rekelj ocenjuje, da tradicionalni turnir za jeseniško moštvo prihaja precej zgodaj in po zgolj nekaj skupnih treningih, a pomeni dobrodošel test, saj bodo igralci lahko pokazali svoje znanje in fizično pripravljenost.

Najbolj izkušen član Jesenic je Tomaž Razingar, rekorder po številu nastopov za nacionalno vrsto in njen kapetan, ki pa vse sezone razumljivo ne bo prebil v Podmežakli. »Jeseni bom zagotovo odšel v tujino, saj moram biti dobro pripravljen za februarske olimpijske igre. Po vsej verjetnosti bom na Jesenicah odigral kakšno tekmo v INL, nato pa me bo pot vodila na tuje. O imenih klubov za zdaj še ne bi govoril, saj dogovori še potekajo,« je dejal Tomaž Razingar in pozdravil potezo HZS o ustanovitvi članskega moštva na Jesenicah. »Gre za lepo gesto, da se zadeve umirijo in se začne pisati nova zgodba. To je velika priložnost za mlade fante, ki bi sicer lahko ostali brez kluba. Tukaj si bodo lahko utrli pot v boljšo prihodnost,« je dodal Razingar.

Telemach Olimpija? Ljubljančani po pričakovani košarici Mednarodne hokejske zveze, ki je prepovedala kadrovsko sodelovanje z Medveščakom, zdaj mrzlično sestavljajo konkurenčno zasedbo za nastopanje v EBEL. Po dveh porazih z Zagrebčani (0:3, 1:6) so zmaji izgubili tudi v nedeljo v Italiji, a so se lanskemu polfinalistu elitne nemške lige iz Wolfsburga dobro upirali in klonili šele po kazenskih strelih (4:5). Trener Bojan Zajc je bil zadovoljen s pristopom igralcev in izpostavil predvsem borbeni duh v moštvu. Prejšnji teden se je Olimpija iz Maribora preselila v Kranj, kjer je tudi do dvakrat na dan trenirala na ledu. Očitno bo tako še nekaj časa, saj igrišče v Zalogu kljub drugačnim napovedim še ni pripravljeno. Na prihajajoči poletni ligi se bodo Ljubljančani prvič predstavili v polni zasedbi, torej z vsemi sedmimi tujci, kot kaže, pa nakupov še ni konec, saj v Tivoliju iščejo predvsem okrepitve v branilskih vrstah.