Nenavaden leseni objekt v parku Gaj je rezultat delavnice Ustvarjamo iz odpadnega materiala, ki jo je organizirala Ljudska univerza Kočevje. Idejo za večnamenski objekt, ki je narejen iz odsluženih palet in ostankov ponjav, pobarvan pa z ostanki barv, je dala arhitektka Mateja Dekleva: »Na Ljudski univerzi Kočevje so postavili le dva pogoja: morala sem zasnovati nekaj iz odpadnega materiala in morala sem oblikovati nekaj, kar bo uporabno.« Odločila se je za les. »Čeprav les ni tako problematičen odpadek, saj se lepo razgradi, smo se strinjali, naj bo les rdeča nit vseh kočevskih zgodb,« utemeljuje odločitev vodja delavnice.

Petnajst udeležencev delavnice je nato dvakrat na teden v juniju in juliju v zapuščenih proizvodnih prostorih v Konca vasi sestavljalo večnamenski objekt. »Sestavili smo vrtno uto ali kiosk, ki lahko služi tudi kot priročno skladišče ali zavetje pred dežjem, paviljon s klopmi in odprti del s polvisokimi stenami in podiji za sedenje. Vse skupaj smo pobarvali ter okrasili z blazinami in zastavicami, sešitimi iz odpadnega tekstila. Na koncu pa smo ga okrasili še z rožami, posajenimi v odvržene plastenke,« je pojasnila Deklevova.

Rumeno pobarvani večnamenski objekt je s postavitvijo v Gaju v bližini otroškega igrišča, športnih površin in okrepčevalnice postal uporabna ulična oprema. Zanimiv je za malčke, za mladino in za starejše. A vodja delavnice poudarja, da glavni namen ni v tem, da so sestavili zanimivo in uporabno stvaritev, temveč v tem, da čim več ljudi spodbudijo k razmišljanju, kaj vse se lahko ponovno uporabi in s tem dobi popolnoma novo vsebino.