Marquez, novinec v elitni konkurenci, je obenem postal prvi dirkač, ki je v eni sezoni dobil vse preizkušnje v Severni Ameriki, saj je bil najboljši tako v Teksasu kot pred mesecem dni na klasični preizkušnji v Laguni Seci.

Začetek sicer ni bil povsem po njegovem okusu. V kvalifikacijah si je v soboto priboril najboljši položaj z novim rekordom proge, toda po slabšem startu sta mimo njega prišla tako Lorenzo kot Pedrosa. Uvodni krogi so tako minili v pripravi napada mladega vzhajajočega zvezdnika elitnega razreda na oba tekmeca, ki sta se v Indianapolisu vrnila po poškodbah zaradi padcev na prejšnjih dirkah, a nobeden od njiju še ni povsem zdrav. Najprej je moral popustiti Lorenzo, štiri kroge pozneje, v 13. krogu, pa je bil Marquez še pred moštvenim sotekmovalcem. Od takrat ni bilo več vprašanja o zmagovalcu, saj je Marquez do konca vztrajno povečeval naskok.

V boju za drugo stopničko pa je po napaki Lorenza krog pred koncem do prednosti prišel Pedrosa in dirko tudi končal na drugem mestu. Tik pod stopničkami je ostal Valentino Rossi, začel je šele z devetega mesta, potem ko se je v zadnjih krogih ostro boril s Calom Crutchlowom in Alvarom Bautisto. Na osmem mestu je končal debitant v tem razredu Bradley Smith, ki je izkoristil napako tekmecev, ko sta se v zadnjem krogu skorajda zaletela Ducatijeva dirkača Nicky Hayden in Andrea Dovizioso, a sta se po vožnji čez robnik le rešila ter končala na devetem in desetem mestu.

"Start je bil res slab, a sem vedel, da bo bolj pomembno nadaljevanje dirke. Čakal sem na primerno priložnost, sledil sem Jorgeju in Daniju in ko sem bil spredaj, sem lahko še nekaj dodal svojemu ritmu in brez težav zmagal," je dogajanje na slavnem ovalu povzel Marquez, zadovoljen pa je bil tudi Pedrosa: "Glede na to, da zaradi poškodbe nimam pravega položaja na motorju, sem zadovoljen, saj se težko prilagajam. Na koncu sem sicer imel nekaj težav, a mi je uspelo ostati zbran."

Po deseti dirki sezone ima Marquez na vrhu 188 točk, vrstni red v nadaljevanju pa je enak kot na današnji dirki: Pedrosa je drugi s 167, Lorenzo tretji s 153, Rossi pa četrti s 130. Blizu je še Crutchlow s 127.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagi prav tako odšli v Španijo. V moto2 je slavil Esteve Rabat pred Japoncem Takaakijem Nakagamijem, tretji je bil Britanec Scott Redding. Slednji s 159 točkami vodi v skupnem seštevku SP, Espargaro jih ima 133, današnji zmagovalec Rabat pa 113. V moto3 pa je bila španska zmaga trojna, Alex Rins je bil hitrejši od Alexa Marqueza in Mavericka Vinalesa. Skupno pa je v vodstvu ostal njihov rojak, danes petouvrščeni Luis Salom s 183 točkami, Vinales jih ima 174, Rins pa 167.

Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni s preizkušnjo v Brnu.