Mrožek se je rodil 29. junija 1930 v poljskem mestu Borzecin. Svojo kariero je začel kot novinar, nato pa ga je zaneslo v gledališče. Kot dramatik je razvil značilen temačno-komični slog, zaznamovan z absurdom. Leta 1963 je prvič zapustil Poljsko. Najprej je z ženo odpotoval v Italijo, kjer sta živela pet let, nato pa sta se preselila v Francijo. Poljske oblasti je dokončno razburil, ko se je leta 1968 v francoskem časopisu Le Monde s protestnim pismom odzval na invazijo sovjetskega bloka na Češkoslovaško. V Franciji je nato zaprosil za politični azil, leta 1978 pa je pridobil francosko državljanstvo.

Tri leta kasneje je v protest zoper državni prevrat generala Wojciecha Jaruzelskega začasno odklonil avtorizacijo objave svojih knjig na Poljskem. Leta 1989 je zapustil Francijo in se preselil v Mehiko, leta 1996 pa se je vrnil na Poljsko, kjer je v Krakovu živel nekaj let, vmes pa si je dom našel še drugod po svetu. V Francijo se je vrnil leta 2008, kjer je v Nici živel vse do smrti.

Mrožkova dela so množično objavljali v francoščini, a jih je avtor pisal v rodni poljščini. Leta 2003 je bil za svoj prispevek h kulturi nagrajen s francosko legijo časti. kul