Člani sveta zavoda so po dolgi in burni razpravi sejo ravno pri tej točki prekinili, o nezaupnici pa bodo odločali 27. avgusta. Direktorici so namreč dali možnost, da predstavi tudi svojo plat zgodbe in pripravi pisni zagovor o očitkih, ki ga mora posredovati vsem članom sveta do 23. avgusta (ali do petka prihodnji teden). Neuradno smo izvedeli še, da mora Bugarinova do takrat predlagati tudi člane strokovnega sveta, ki ga vse od zasedbe mesta še ni imenovala, in prenehati vsa dejanja, ki bi razmere v tem javnem zavodu lahko še dodatno poslabšala in zaostrila.

Uradnih informacij, kaj se je dogajalo na svetu zavoda, ni, ker je predsednica sveta Jelka Markovič Grahek takoj naslednji dan odšla na dopust. V molk so se zavili tudi na občini Laško, ki je ustanoviteljica javnega zavoda. Župan Franc Zdolšek je prav tako na dopustu, vodja urada za družbene dejavnosti, gospodarstvo in javne finance Dimitrij Gril, ki je tudi član sveta, pa razmer v ZD ni bil pripravljen komentirati, saj da bo vse jasno 27. avgusta, ko se bodo po prekinitvi seje znova sestali. Za zdaj pa očitkov ne želi komentirati niti Bugarinova, saj, kot je dejala, se bo do datuma, ko mora pripraviti pisna pojasnila za člane sveta, komentarjev vzdržala. A kot smo izvedeli neuradno, naj bi bil spisek kršitev, ki bi jo lahko stale položaja, dolg, nekateri ukrepi, ki bi morali izboljšati finančno stanje, pa težko izvedljivi ali celo nezakoniti.

Zaradi odpovedi pogodbe skoraj ostali brez dežurnega zdravnika

Pogodbe z nekaterimi zdravniki, ki so v Laškem izvajali določene samoplačniške programe, je tako že prekinila in v Laškem trenutno ni ambulante za diagnostiko srca in ožilja, ki jo je vodil specialist Dragan Kovačič iz celjske bolnišnice. Direktorica je želela delovno razmerje prekiniti tudi trem čistilkam in eni perici, namesto njih pa bi najela čistilni servis, a so ji člani sveta svetovali, naj zaposlene raje obdrži in jih bolj obremeni, saj je kriza in se ve, da je treba delati več in bolje. Prav tako bi vse medicinske sestre, tako srednje kot diplomirane, razporedila v dežurstvo, kar je protizakonito, saj nekatere srednje medicinske sestre za to nimajo kompetenc.

Imenovanje preverja inšpektorat

Tisto, kar najbolj bode v oči, pa je nezakonita in nenadna odpoved pogodbe za dežurstvo enemu od zunanjih zdravnikov, zaradi česar bi v Laškem zadnjo julijsko nedeljo skoraj ostali brez dežurnega zdravnika. Odvetnik mu je svetoval, naj pogodbe ne podpiše, saj je bil na pogodbi datum, po katerem bi ta veljala za nekaj mesecev nazaj. Zaplet so takrat solidarno rešili zaposleni zdravniki, ki so si dežurstvo razdelili po urah. Ker se po statutu direktorju lahko odpove delovne razmerje, če bi zaradi njegovih dejanj lahko nastala večja premoženjska škoda ali bi bilo celo lahko ogroženo zdravje ljudi, je ta dogodek sodu izbil dno.

Mnogi se tudi sprašujejo, ali je bilo imenovanje direktorice sploh zakonito. Na februarski dopisni seji so namreč svetniki podali soglasje k sklepu sveta zavoda ZD, čeprav pritožbeni rok neizbranih kandidatov še ni potekel. Postopek zaposlovanja preverja tudi inšpektorat za delo. »Inšpekcijski nadzor še ni končan, zato o ugotovitvah še ne moremo govoriti,« so nam pojasnili.