Kot piše CNN, v zahodni Virginiji lokalci radi proslavljajo lokalno »specialiteto«, povožene živali. Še eden takih nenavadnih festivalov pa je tisti, ki je posvečen Rocky Mountain ostrigam, kar po domače pomeni živalskih testisom. V Severni Karolini pa vsako leto priredijo zabavo Bugfest, na kateri degustirajo škorpijone. Včasih pa ni dovolj, da hrano na raznih festivalih samo okušamo, ljudi tudi pogosto zamika, da bi z njo napackali vse okrog sebe. Številni festivali tako zahtevajo, da se udeleženci pošteno umažejo. La Tomatina, ko številni iz celega sveta pripotujejo v Španijo, da bi sodelovali pri obmetavanju s paradižnikom, je verjetno najbolj slaven tovrstni festival, čeprav je še kar nekaj takih, kjer si obiskovalci ne morejo kaj, da se ne bi povaljali v umazaniji.

Američani obožujejo krompirjev festival

23.avgusta v Minnesoti praznujejo dneve krompirja, gre za dvodnevni festival, kjer je vrhunec tekmovanje v obmetavanju s pretlačenim krompirjem. Festival obstaja že od leta 1951 in se je začel kot del praznovanja po žetvi. Na začetku je bilo praznovanje omejeno na tekmovanje v pobiranju krompirja za moške in tekmovanje v lupljenju krompirja za ženske. Od takrat pa se je festival precej razvil in danes vključutudi kuharsko tekmovanje, tekmovanje v »kiparjenju« iz pretlačenega krompirja in modno revijo v krompirjevih vrečah. Ta festival velja za enega najboljših festivalov v ZDA.

Amy Winehouse iz repe

Ponekod po svetu pa imajo kulinarični festivali zgodovinsko ozadje. V kraju Bessieres v Franciji vaščani vsako leto za veliko noč naredijo ogromno omleto in z njo nahranijo brezdomce. Šlo naj bi za tradicijo, ki se je menda začela, ko je v mestu čez noč prespal Napoleon in njegova vojska. Legenda pravi, da so vaščanom naročili, naj zberejo vsa jajca in naredijo veliko omleto za njegovo vojsko. Ta tradicija pa se je do danes razširila že v številne francoske skupnosti po vsem svetu, vsaka skupnost pa omleti doda neko svojo, specifično sestavino.

In čeprav se številni ne bi strinjali, da je hrana lahko tudi umetnost, so ponekod po svetu to mejo že zdavnaj prestopili. Na festivalu Räbechilbi Turnip v Švici lokalni prebivalci iz 40 ton repe, ki jo izdolbejo, naredijo domiselne plavajoče ladjice. V preteklosti so iz repe izrezljavali panterje, mline na veter, ladje, kite, celo Amy Winehouse. Kljub temu, da ima majhno švicarsko mestece Richterswil le 12.000 prebivalcev, s svojim festivalom vsako leto privabi 20.000 obiskovalcev.