V Kobaridu in na Žagi nova vrtca

Rušiti so že začeli tudi stara vrtca v Kobaridu in na Žagi pri Bovcu. Starši kobariških malčkov med gradnjo ne bodo imeli večjih sitnosti, saj so oddelke preselili v bližnjo osnovno šolo. Nov vrtec gradijo tudi zato, ker v starem ni bilo dovolj prostora za vse otroke, ki so jih starši želeli vpisati. 19 vrtčevskih otrok in 16 učencev z Žage, kjer bodo obenem zgradili tudi novo podružnično šolo, se bo v prihajajočem šolskem letu vozilo v Bovec. Njihove dosedanje zastarele montažne stavbe, ki je izgubila uporabno dovoljenje, namreč tudi s popravili ni bilo možno prilagoditi sodobnim standardom. Predvidoma januarja prihodnje leto naj bi se vrnili nazaj v 1,2 milijona evrov vredna novi nizkoenergetski vrtec in podružnično šolo.

V Ajdovščini so se v avgustu razveselili pisma iz Ljubljane, v katerem so jim sporočili, da so bili uspešni na razpisu za energetsko obnovo vrtca ob Hublju. Hubeljski vrtec je ena energetsko najbolj potratnih javnih stavb v Ajdovščini, zato mu bodo zamenjali okna, skozi katera uhaja in prihaja največ toplote, streho, ki ob vsakem deževju pušča, in obnovili fasado. Po izračunih naj bi po obnovi prihranili za dobrih 30 odstotkov energije. Ker bodo vrtec obnavljali med prihodnjimi poletnimi počitnicami, predvidevajo, da ne bodo imeli težav s premestitvijo otrok v druge vrtce po Ajdovščini. Do takrat naj bi bil končan tudi nov štirioddelčni vrtec na Ribniku, ki ga pravkar gradijo.

Čakalnih vrst ni več

Omenjeni vrtci bodo za obnove, popravila in novogradnje skupaj porabili okrog sedem milijonov evrov. Gneč in čakalnih list za vpis v vrtec pa na severnem Primorskem (razen v Kobaridu) ni več. Bolj kot s prostorsko stisko v vrtcih se njihova vodstva zadnja leta namreč srečujejo z obratno težavo, ko morajo septembra oddelke zmanjševati in prerazporejati delavke. V Novi Gorici so denimo lani morali že septembra ukiniti en oddelek, saj so starši otroka vpisali, na koncu pa so se premislili. Vzgojiteljice so lahko še prerazporedili drugam, če bi se to dogajalo pogosteje, pa ravnateljica Ksenija Dujec težko verjame, da bo občina temu še lahko prisluhnila. Tudi v Ajdovščini so imeli lani za 59 oddelkov vpisanih otrok. »Nato so jih mnogi starši, ki so izgubili delo, obdržali doma, in na koncu smo imeli le 56 oddelkov,« pojasnjuje Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene dejavnosti na ajdovski občini. Letos so otroke razporedili v 55 oddelkov, a po tihem že računajo, da se jim zna tudi letos na koncu zgoditi kakšen manj.