Dokumentarec o življenju in delu Marka Breclja je na festivalu v Dalmaciji doživel svetovno premiero. Predstavlja ga kot glasbenika, performerja in vsestranskega umetnika, je za STA dejal Burger. Po njegovem mnenju je nagradi botrovala Brecljeva osebnost, obenem pa tudi to, da je film "posnet tako, da ga lahko vsak razume". Film je nastal v produkciji RTV Slovenija.

Sicer je na festivalu nagrado za najboljši film osvojil švedski film "Searching For Sugar Man" režiserja Malika Bendjelloula, ki je letos osvojil oskarja za najboljši dokumentarni film ter več drugih nagrad.

V tekmovalnem programu, v katerem so predstavili 11 celovečernih filmov, je bil tudi slovenski film o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca. Na festivalu so prikazali retrospektivo slovenskega glasbenega dokumentarnega filma, v katero so uvrstili štiri filme: Otroci socializma: Zamenite mi glavo režiserja Braneta Bitenca, Vlada režiserja in producenta Rudija Urana, Toše: "The Hardest Thing" režiserja Boštjana Slatinška in Jan Plestenjak: Priznam v režiji Bojana Dovrtela.

Slovenski filmarji so bili v času festivala, ki je potekal med 3. in 8. avgustom, nastanjeni v apartmajski hiši, ki so jo poimenovali Slovenska hiša, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.