Voda iz nove fontane ni pitna

Del starega mestnega jedra je tako zdaj že na novo tlakovan in opremljen z novimi klopcami in drugo opremo. Pomembno je poudariti, da predstavljajo novi tlakovci in oprema samo okoli 40 odstotkov vrednosti naložbe. Pretežni del denarja je bil namreč namenjen položitvi novih komunalnih vodov. Glavna atrakcija je fontana na Krekovem trgu, ki je Celjanom še posebno všeč. Na Mestni občini Celje opozarjajo, da voda na fontani kroži in da zaradi dodanega broma, ki služi kot dezinfekcijsko sredstvo, ni pitna. Brom dodajajo v zelo nizki koncentraciji, vendar bi lahko kljub temu dražil sluznico in kožo.

Je pa fontana povzročila precej slabe volje, saj se je v času poskusnega obratovanja pokazalo, da so cevovodi slabo položeni in da zato velik del vode odteka mimo zbiralnika. Kdo je kriv za napako, vsaj uradno še ni znano, fontana pa je bila postavljena v času, ko je mesto obnavljalo podjetje CM Celje. Ko je bilo tik pred stečajem, je občina pogodbo prekinila in na javnem razpisu izbrala Mineral. Ta bo zdaj nadaljeval tudi obnovo druge faze, saj na razpisu ni imel nobenega tekmeca.

Arheološke najdbe

Celjski župan Bojan Šrot je pojasnil, da so delavci Minerala pomanjkljivosti na fontani že odpravili, kdo je odgovoren za težave, pa bodo v prihodnjih dneh povedali nadzorniki projekta. Mestno jedro pa bosta popestrila tudi Rimska cesta in vodnjak iz leta 1781, ki so ga arheologi spomladi odkrili med razkopavanjem ulic. Sprva so mislili, da bodo nanj namestili pitnik, vendar je kasneje obveljala odločitev, da bo samo za okras. Glede na to, da je večji del mesta zgrajen nad bogato dediščino preteklosti, arheologi pričakujejo, da bodo zanimive arheološke ostaline našli tudi pri obnovi Glavnega trga.