Eden od programov za spodbujanje podjetništva med mladimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe in odpiranje novih delovnih mest je tudi program Podjetno v svet podjetništva. Letos ga je v petih mesecih že zaključilo 130 mladih, od tega jih je 32 že odprlo svoje podjetje ali s.p. oziroma so se zaposlili pri drugem delodajalcu, do konca leta pa naj bi to storilo še 65 udeležencev programa, je pojasnila Staša Baloh Plahutnik iz Regionalnega centra za razvoj Zagorje, ki vodi projekt Podjetno v svet podjetništva. Število novoustanovljenih podjetij se namreč po njenih pojasnilih spreminja zaradi zakona o olajšavah pri novoustanovljenih družbah, ki je začel veljati 1. julija. Po tem zakonu so namreč novoustanovljena podjetja in samozaposleni oproščeni dela plačila prispevkov, zato se jim je z registracijo dejavnosti splačalo počakati do uveljavitve omenjenega zakona.

Prihodnje leto tudi nagrade za odprtje podjetja?

Kot je pojasnila Baloh-Plahutnikova, so petmesečni program usposabljanja, ki mlade brezposelne opremi z znanji in veščinami za lastno podjetniško pot, končali vsi udeleženci, če pa bi kdo od njih predčasno obupal, pa ga lahko nadomestijo z drugim kandidatom, vendar pod pogojem, da bo v preostalem obdobju lahko uspešno nadoknadil zamujeno obdobje. Kandidat, ki ima možnost vključitve, je prvi iz čakalne liste kandidatov, a je Baloh-Plahutnikova pojasnila, da je večina udeležencev zaposlitev našla v drugem delu programa, ki se je začel julija oziroma avgusta, odvisno od razvojne agencije, zato namesto njih ni bilo mogoče vključiti novega kandidata.

Na vprašanje, ali so glede na rezultate, ki jih je pokazala prva skupina programa Podjetno v svet podjetništva, postavili drugačne cilje, koordinatorji projekta odgovarjajo, da ne, tako da pričakujejo, da bo tudi tokrat vsaj 35 odstotkov mladih podjetnih ljudi odprlo podjetje, se samozaposlilo ali zaposlilo pri drugem delodajalcu. Prav tako se z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki projekt sofinancira iz evropskega socialnega sklada, dogovarjajo tudi že o nadaljevanju izvajanja programa v prihodnjem letu, a v nekoliko povečanem obsegu. »Naš predlog je, da bi bilo na letni ravni v program vključenih 720 udeležencev na območju vse Slovenije,« je dejala Baloh-Plahutnikova. Dodala je, da so ministrstvu predlagali tudi nekaj sprememb, med drugim, da bi trajanje programa za eno skupino skrajšali s petih na štiri mesece, kar bi v vsaki regiji omogočilo izvedbo trikrat po dve skupini z desetimi udeleženci hkrati, s čimer bi obenem zmanjšali tudi stroške programa in povečali število izhodov v zaposlitev, ki bi se povečalo na 252 novih mladih podjetnikov. Izmed teh bi tisti, ki bi se v svojem podjetju zaposlili v roku šestih mesecev po uspešno zaključenem usposabljanju, prejeli tudi nagrado v višini 5000 evrov, je še dodala Baloh-Plahutnikova.

Vedeti moraš, kaj bi rad počel v življenju

In kako so bili s programom zadovoljni udeleženci iz letošnje prve skupine? »V program sem se vključil, ker sem se hotel osredotočiti na svojo dejavnost, in pet mesecev intenzivnega dela na področju podjetništva mi je omogočilo prav to. Poleg tega, da sem glasbenik in da redno koncertiram in izdajam avtorski material, se ukvarjam tudi s snemanjem glasbe, fotografijo in videom. Pred vključitvijo v program sem bil osredotočen na snemanje glasbe, nato pa sem to dejavnost razširil še na fotografijo in oblikovanje videovsebin in s tem sem pokril področje multimedije,« je svoje izkušnje predstavil Staš Hrenić, ki je v okviru Podjetno v svet podjetništva razvil mobilni snemalni studio Snemalnica, v prihodnje pa se namerava ukvarjati še z distribucijo proaudio opreme. Največja prednost programa je po njegovem skupinsko delo. Deset podjetnikov sicer razvija svoje individualne ideje, ampak na koncu so vedno dobrodošli mnenja in odzivi drugih, kar omogoča hitrejši razvoj, pravi Hrenić, ki svojim naslednikom svetuje: »Če ne veste, kaj bi v življenju počeli, verjetno tudi po koncu programa ne boste. Če pa je vaša ideja, s katero ste se vključili v program, iskrena, potem imate veliko možnosti za uspeh. Mentorji, predavatelji in drugi udeleženci bodo to zagotovo prepoznali in vaša pot se bo lahko razvijala.«