Problema niso reševali, ampak iskali luknje

Krajani zato v dneh, ko sta vročina in smrad sodu izbila dno, od novogoriške občine in Komunale Nova Gorica zahtevajo, da začasno prenehajo voziti odpadke na odlagališče, naj jih vozijo na druga ustrezna odlagališča in naj ta čas razmere sanirajo. Časa jim ne dajejo prav veliko, saj ob morebitni neodzivnosti občine in komunale nepokorščino napovedujejo že v začetku prihodnjega tedna. O obliki protesta se bodo na svetu krajevne skupnosti odločili nocoj. »Svet krajevne skupnosti je v duhu družbene odgovornosti pristojne na vse večji problem širjenja smradu z odlagališča opozarjal že dolgo. V zadnjih treh mesecih smo dobili vsaj osem zagotovil, da bo stvar v enem tednu urejena, tudi danes sem prepričan, da bodo dali enako zagotovilo, a v okolici vsak dan le še bolj smrdi. Medtem smo prišli tudi do podatkov, da so ves ta čas – namesto da bi urejali zadevo – iskali luknje, kako ne bi ničesar uredili. Ljubezen se je tukaj končala,« pravi Vodopivec.

Inšpekcijske službe imajo v spisih več pritožb okoliških prebivalcev, a Vodopivec pravi, da je vse to zaman, če inšpektorica nato odloča mimo pravil zakona. »Skupaj s pravniki smo prišli do ugotovitve, da je inšpektorica kršila zakon. Uredba o odpadkih tudi pri začasnem skladiščenju odpadkov zahteva, da je potrebno ob tem z odpadki ravnati tako, da ni ogroženo človekovo zdravje in da ravnanje ne povzroča škodljivih vplivov na okolje, zlasti čezmernega obremenjevanja voda, zraka in tal ter čezmernega obremenjevanja s hrupom in neprijetnimi vonjavami. Ta pogoj zagotovo kršijo,« pravi Vodopivec in pove, da ima inšpektorica pravico in dolžnost prepovedati obratovanje obrata, če deluje brez okoljevarstvenega dovoljenja. »Brez tega je komunala ostala že leta 2007,« dopolnjuje in napoveduje, da bodo pravico do čistega zraka iskali na vseh možnih pristojnostnih mestih, če bo treba tudi pred evropskim sodiščem. Pogum jim vliva nedavna odločitev evropskega sodišča, s katero je nemška občina München izgubila podobno tožbo, čeprav so ji nemška sodišča pred tem vedno dajala prav.

Komunala prepričana, da bo dovoljenje kmalu dobila

Kmalu po novinarski konferenci ogorčenih krajanov sta se na posvetu sestala novogoriški župan Matej Arčon in direktor Komunale Andrej Miška. Da smrdi, priznavata oba. Župan bo že danes sklical župane preostalih občin, ki v Stari Gori odlagajo odpadke. Pogovarjali naj bi se tudi o tem, kam bi lahko odpadke vozili poslej. Miška pojasnjuje, da je smrad posledica tega, ker lahko brez okoljevarstvenega dovoljenja odpadke zgolj skladiščijo, ne smejo pa jih tudi zasipati. In da so rešitve res obljubljali prej, ker so upali, da bodo prej dobili okoljevarstveno dovoljenje. To pa se je po njegovem mnenju zavleklo tudi zato, ker je v postopek pridobivanja uspelo vstopiti organizaciji Alpe Adria Green, ki zdaj zastopa obupane prebivalce v soseščini. Pravi, da imajo posluh za reševanje problema, a da ne gre čez noč in da si ne predstavlja zaprtja odlagališča in puščanja odpadkov po zabojnikih.