»Kar naj pridejo kdaj še sem gor na planino tisti, ki sedijo v pisarnah in za računalniki odločajo o tem, kaj je prav in kako naj živimo in pasemo tu gor na planini. Naj pridejo, ko divja neurje, in si ogledajo, kaj nam takrat naredi s cesto, naj vidijo, kako težko je v suši za krave, ko ni vode,« se je včeraj hudovala družba pastirjev, ki je pred dnevi samovoljno zabetonirala nekaj deset metrov kolovozne poti skozi planšarsko naselje na Veliki planini, kjer že leta pasejo krave.

Samo delo so si hoteli malo olajšati in kravam zagotoviti nekaj več vode, so zatrdili še vedno prepričani, da se v dolini zaradi poti zganja prevelik hrup in da ga zganjajo predvsem tisti, ki si še nikoli niso zavihali rokavov in poprijeli za delo. Imen nam seveda niso zaupali, saj jim je že tako dovolj hudo, da so ga »zgleda polomili«, pravijo po tem, ko so jih obiskali občinski redarji, policija in inšpektorji in se vsi predvsem zgražali nad njihovim nedopustnim početjem, vidno razočarano pojasnijo.

Tudi kamniški župan Marjan Šarec je prepričan, da so člani Agrarne skupnosti ravnali v dobri veri, »a smo vsi zavezani zakonodaji oziroma bi morali biti«, pravi in pojasni, da so ga o betonski poti na začetku tedna obvestili občani. Zato je takoj naročil pristojnim službam, da zadevo raziščejo in podajo ustrezne prijave. »Enako bi ravnal tudi, če bi šlo na primer za gospoda Jakliča ali kakšen drug primer črne gradnje oziroma nedovoljenega posega v naravo,« zatrjuje Šarec in obžaluje, da jih Agrarna skupnost ni obvestila o svoji nameri, saj bi jih lahko pravočasno seznanili z možnimi posledicami. Pravi tudi, da z Agrarno skupnostjo sicer dobro sodelujejo, pred kratkim pa so sanirali tudi cesto Rakov rob–planina Kisovec in cesto Kranjski rak–Marjanine njive–Mačkov kot v skupni vrednosti 4026 evrov.

Da so s posegom seznanjeni in so že opravili ogled, so potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi, kjer še zbirajo obvestila in dodajajo, da so bile o posegu obveščene tudi pristojne inšpekcijske službe. Tudi na kranjskem Zavodu za varstvo kulturne dediščine pojasnjujejo, da jih ni nihče zaprosil ne za kulturnovarstvene pogoje ne za soglasje za poseg v varovano nepremično kulturno dediščino. O nedovoljenem in neustreznem posegu v reševanje problematike cest in kolovozov na Veliki planini so jih obvestili z občine, sami pa bodo obvestili tudi kulturno ministrstvo.

Direktor družbe Velika planina Zaklad narave včeraj ni bil dosegljiv. So nam pa v družbi zaupali, da so tudi sami za početje pastirjev zvedeli šele v ponedeljek od nedeljskih obiskovalcev planine.