Na svoj račun bodo poleg reprezentance najbolj prišli navijači, ki že vrsto let zvesto in množično podpirajo izbrano vrsto na velikih tekmovanjih. Prelomni trenutek se je zgodil na evropskem prvenstvu v Srbiji in Črni gori, kjer smo bili priča pravi invaziji slovenskih navijačev na Beograd. Sprva jih je bilo na tekmah v predtekmovalni skupini okoli 5000, na četrtfinalnem obračunu proti Nemčiji pa kar okoli 10.000.

Takrat med njimi še ni bilo danes sedemindvajsetletnega Ljubljančana Roka Brezovarja, a ga je prav zaradi navala slovenskih navijačev na srbsko prestolnico košarkarska reprezentanca začela bolj zanimati. Tako se je leta 2009 odločil, da bo izbrano vrsto odšel v živo spremljat na evropsko prvenstvo na Poljskem, kjer je bil priča zgodovinskemu uspehu, saj so igralci pod vodstvom selektorja Jureta Zdovca osvojili do sedaj najboljše četrto mesto, prisoten pa je bil tudi na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Turčiji. »Leta 2005 se je začela evforija okoli košarkarske reprezentance, ki je pred Poljsko doživela vrhunec, saj je selektor Zdovc na kupu zbral same najboljše košarkarje. Leta 2010 pa sem si želel ogledati spopad Slovenije proti Združenim državam Amerike,« je razloge za odhod na tuja prvenstva navedel Brezovar. Na Poljskem ga je predvsem navdušilo vzdušje, saj so se slovenski navijači pred tekmami najprej zbrali pred dvorano in glasno rajali, nato pa so se družno odpravili na obračun in po najboljših močeh bodrili svoje ljubljence.

»Zares je dober občutek, ko si na tekmah in v živo spremljaš, kaj se dogaja na parketu. Seveda ne gre brez glasnega dretja in prepevanja navijaških pesmi. Tako kot igralci tudi navijači na tribuni damo vse od sebe. Tako imamo na koncu občutek, da smo nekaj malega dodali k zmagi reprezentance,« še pravi Brezovar, ki evropsko prvenstvo na naših tleh že z nestrpnostjo pričakuje, čeprav prave evforije še ni začutil. V predtekmovalnem delu si bo v Celju ogledal tekmo s Španijo, v drugem delu bo v Stožicah prisoten na vseh treh dvobojih, manjkal pa ne bo niti na četrtfinalnem obračunu. Skupaj s preostalimi navijači bo tako reprezentanci s tribun z glasnim navijanjem poskušal pomagati do glavnega cilja – kolajne.gt