Glede elitnih ekip ProTour je za leto 2014 najavljenih kar nekaj sprememb in vse niso preveč obetavne. Tako so pred dnevi šefi baskovske ekipe Euskaltel Euskadi obvestili kolesarje, da kljub izjemni tradiciji za prihodnjo sezono niso našli sponzorjev in da lahko iščejo nove ekipe. Tako sta na trgu Jure Kocjan, ki je zaradi bolezni izgubil vso sezono, in 33-letni Robert Vrečer, ki se poleg borbenosti lahko pohvali z majico najboljšega hribolazca na ugledni dirki Po Švici. Na istem je Grega Bole, saj je tudi nizozemski Vacansoleil prekinil sponzoriranje. V RadioShacku, kjer se bo zamenjal lastnik licence Trek, in nizozemskem Rabobanku, kjer so našli ameriški Belkin, so se rešili. Za Boleta denimo četrto mesto v tretji etapi dirke Po Poljski še ni tisto, kar bi si želel, da bolj opozori nase. Med drugim se nadeja, da bi dobil mesto v ekipi za špansko Vuelto. Tudi Marko Kump, ki te dni vrti pedala na dirki Po Danski, zaradi sponzorja Saxo Bank domače dirke te ekipe še nima zagotovljenega nadaljevanja statusa v tej ekipi 2014. Novica, da se je šef Bjarne Riis odpovedal drugemu sponzorju TinkoffBank zaradi nesoglasij z ruskim lastnikom, je kar široko odmevala v poslovnem delu karavane.

Usoda ekip Euskatel in Vacansoliel ter francoske Sojasun, ki so tudi vozile na Touru, ima še druge posledice. Ne samo, da se je povečal pritisk delovne sile na trgu s skoraj 90 kolesarji, zmanjšal se bo tudi interes za pridobitev licence ProTour, saj preprosto ni dovolj ekip, ki si to želijo. S tem se zmanjša tudi teža točk UCI, ki jih kolesarji pridobijo na manjših dirkah, so pa eden od kriterijev za pridobitev licence. Prav zaradi tega so Vrečer, Kump, Kocjan in Luka Mezgec za to sezono dobili mesto v največjih ekipah, ki ga je predvsem slednji sijajno izkoristil v zasedbi Argos Shimano. Težje pa bo na ta način ekipo našel Matej Mugerli, trenutno drugi na lestvici EuropaToura. Primorec je z uspehi v dresu Adria Mobil nabral sijajno bero, a bo za njegove točke manj interesa. Želeno vrnitev v elitno karavano, kjer je do leta 2008 že bil, mu otežujejo tudi leta. Pri 32 letih ga nimajo več za tako perspektivnega, kot je denimo 11 let mlajši Jan Polanc, ki je včeraj uradno začel profesionalno kariero v italijanski ekipi Lampre.

Prvi avgust je Mednarodna kolesarska zveza UCI določila kot prelomni datum, da lahko začnejo ekipe objavljati podpisane pogodbe za prihodnjo sezono z novimi kolesarji. Tako je včeraj tudi ekipa Astana najavila prihod novih mož; Boletovega klubskega kolega Nizozemca Westre in Italijana Franca Pellizottija. Mimogrede, slednji ima za sabo podobno zgodbo kot Tadej Valjavec, a so ga bivši kolegi z zvezdnikom Vincenzom Nibalijem sprejeli medse, medtem ko Slovenec take zaslombe nima. Astana bo tudi še naprej »slovenska« ekipa. Borut Božič je tik pred 33. rojstnim dnem podaljšal pogodbo še za eno sezono. Medtem mora Jani Brajkovič še čakati. Po eni strani želi Belokranjec rešiti sezono in ugled, predvsem na španski Vuelti, po drugi plati pa tako prekaljeni šefi ekip, kot je Aleksander Vinokourov, vedo, da lahko prav zaradi situacije, v kateri je Belokranjec, kolesar pristane na precej nižjo številko na pogodbi.

Brez skrbi je med slovenskimi kolesarji že nekaj časa Kristijan Koren, ki je nepogrešljiv pomočnik pri Petru Saganu v Cannondale. In seveda prvo ime sezone Simon Špilak, ki je v spomladanskem delu nanizal tako sijajne uspehe, da bi bili v ruski ekipi Katjuša prav neumni, če s Prekmurcem ne bi podaljšali pogodbe.