Lavričeva knjižnica Ajdovščina to počne že več let, Goriška knjižnica Franceta Bevka in Mestna knjižnica Kranj pa drugo poletje zapovrstjo del svojega fonda preselita na mestne bazene. Projekt je v vseh treh mestih doživel izjemno pozitiven odziv, ne le pri bralcih, temveč tudi pri upravah kopališčih, torej Letnem kopališču Kranj, Mestnem kopališču Nova Gorica ter športnem parku Police Ajdovščina, saj so povsem brez pomislekov znova privolili v izvedbo, v Novi Gorici pa je pobudo za ponovno sodelovanje dal kar športni park.

Računanje na poštenost

Izposoja knjig in časopisov na bazenih je prava uspešnica, saj zanjo ne potrebujete niti plačane članarine v knjižnici niti članske izkaznice ali stika s knjižničarjem, temveč čtivo enostavno vzamete s police in ga nato vrnete, preden zapustite bazen. Če ga ne uspete prebrati do konca, si ga naslednjič, če je na voljo, seveda lahko ponovno izposodite. V vseh treh knjižnicah tako enostavno računajo na poštenost bralcev in doslej se je le redko kdaj pripetilo, da je kakšna knjiga izginila.

Cilj projekta nikakor ni višanje statistike knjižnične izposoje, temveč, pravi Nina Svetelj iz kranjske knjižnice, širjenje bralne kulture na nova prizorišča. »Ljudje se na takšnih lokacijah vedno radi nekoliko zamotijo in tako pride knjižnica k tistim, ki sicer vanjo ne zaidejo,« pristavlja. Iz podobnega razloga, razširitve ponudbe, je bila tovrstna knjižnica postavljena na ajdovskem bazenu. »Še zlasti nas veseli, ko nam ljudje, in teh ni malo, omenijo, da so na bazenu začeli prebirati določeno knjigo in jo potem iščejo v knjižnici, da bi si jo izposodili za daljše časovno obdobje,« o tamkajšnji praksi spregovori Andrej Kobal. Zaradi uspeha Knjige na bazenu je Lavričeva knjižnica pod naslovom Knjige v hladu pred dobrima dvema tednoma zagnala še čitalnico ob reki Hubelj, saj razno čtivo, še zlasti dnevno časopisje, obiskovalci v poletnih dneh veliko raje prečešejo na prostem.

Med lahkotno in tujejezično literaturo

Police v knjižnicah na bazenu resda ponujajo predvsem lahkotno poletno branje različnih žanrov, od pocukranih romanov do kriminalk, a se vmes najde tudi zahtevnejša ali celo tujejezična literatura. Slednja je na voljo predvsem v obmejni Novi Gorici, kjer so med gosti bazena številni Italijani. »Letos smo v nasprotju z lanskim letom priskrbeli tudi nekaj poljudnoznanstvene literature, kakšen priročnik o zdravi prehrani ali kuhanju, za vzorec zgodovinskih knjig pa tudi stare križanke in druge uganke ali stripe, saj se zavedamo, da morda leposlovje ne diši vsakomur. Tudi letos smo zaobšli strokovno literaturo,« pojasni Jana Movja iz Bevkove knjižnice, ki doda, da si sledeč povratnim informacijam kljub pestremu izboru največ obiskovalcev bazena izposoja kriminalke in lahkotnejše romane.

V Mestni knjižni Kranj opažajo, da njihovi bazenski ponudbi najbolj zvesto sledijo otroci, zaradi česar svojo »podružnico« oskrbujejo s številnimi slikanicami in drugo otroško literaturo. Sveteljeva priznava, da v ozadju izbora ni bilo kakšne posebne študije, temveč so police na kopališču zasedla predvsem tista dela, ki so bila knjižnici podarjena ali katerih izvodov imajo preveč. »Imamo prostorsko stisko, zaradi česar je pošiljanje knjig na bazen tudi za nas koristno,« razkrije sogovornica, ki obenem poudari, da se kopalci vendarle lahko nadejajo raznovrstnega gradiva, tudi takšnega za bolj prefinjene okuse. Predvsem pa so se v vseh treh knjižnicah držali načela, da čim manj ponavljajo naslove, ki so jih na odprtem servirali že prejšnjo sezono, ter da skušajo s ponudbo ustreči različnim generacijam.