Policija je preiskavo izvedla na podlagi ovadbe zavoda za zaposlovanje iz marca lani. Zavod je na tožilstvo podal ovadbo zoper družbo Emo Orodjarna zaradi suma kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, tožilci pa so zadevo z usmeritvami odstopili v preveritev Policijski upravi Celje, je danes poročal portal siol.net.

Na Policijski upravi Celje so povedali, da so celjski kriminalisti v začetku tedna zaključili z zbiranjem

obvestil zoper odgovorno osebo gospodarske družbe iz Celja zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti.

"Odgovorno osebo so sumili, da je Zavodu RS za zaposlovanje predložila neresnične podatke, da je gospodarska družba izpolnjevala pogoje po zakonu o delnem povračilu nadomestila plače in pridobila delno povračilo nadomestila plač za okoli 80 delavcev v znesku okoli 150.000 evrov. Na podlagi zbranih obvestili in listin tega suma niso potrdili, zato tudi ni bilo podlage za podajo kazenske ovadbe," pravijo na policiji. O ugotovitvah so obvestili tožilstvo.

Stepišnik je danes za STA povedal, da nad izidom ni presenečen. Kot pravi, je očitke, ki so se pojavljali v medijih, večkrat zavrnil, saj podjetje posluje transparentno, odgovorno in v skladu z vsemi zakonskimi določili.

Meni, da je bil primer očitno namenjen diskreditaciji ugleda podjetja, njegovega ugleda v funkcijah člana Pozitivne Slovenije in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter njega osebno. Projekt je vseskozi potekal v skladu s predpisi in zakonodajo in je zaključen, dodaja Stepišnik.

Na sume nepravilnosti so po pisanju Dela iz februarja lani opozorili nekateri delavci in sindikat SKEI, ki so trdili, da je družba v letu 2010, v času, ko je bil Stepišnik še njen direktor, prejemala subvencije za delavce na čakanju, čeprav so ti vseskozi prihajali v službo. Družba je po navedbah časnika za delno povračilo nadomestila plače za 74 delavcev na čakanju dobila 145.290 evrov, za izobraževanje 69 delavcev pa še 20.206 evrov.