Če ne drugače, pikantne začimbe opustimo in okus prilagodimo podalpskim šegam. Tako ali tako smo prilagodili vse tuje kuhinje, žal prevečkrat na slabše – imenitno tenke italijanske pice smo spremenili v na vse mile viže obložene testene buhteljne, v izvirne čevapčiče smo zamešali cenejšo svinjino, v burek smo zavili pico ali po novem kranjsko klobaso, zelje in skuto ter vanj celo zapičili mini slovensko zastavo, tako da turisti menijo, da je to naša nacionalna jed… Resda se o okusih ne razpravlja, ampak nekih smernic se je včasih vredno držati. Iz povsod dobavljivih sestavin lahko enostavno pripravimo povsem izviren mehiški obrok. V trgovini si priskrbimo pšenične tortilje, ki jih lahko iz moke, masti, vode in soli podobno kot palačinke spečemo tudi sami. Nadevamo jih s popečenim fižolom in popečenimi koščki mesa, zvijemo – in gotovo! Ta enostavnost burrita, kakor se v izvirniku imenuje ta mehiška specialiteta, pride prav v poletni vročini, ko se nam ne ljubi prav dolgo postopati po kuhinji. V resnici gre za nekakšno obliko sendviča. Nadev lahko seveda prilagodimo po svoje, dodamo listnato solato in zelenjavo, gobe, papriko čili, koruzo, riž in podobno. Burrito po mehiško pomeni osliček, zvitek iz tortilje pa je takšno ime dobil domnevno zato, ker naj bi jih neki Mehičan, ki si je to hitro prehrano izmislil v času mehiške revolucije, tovoril z oslom in prodajal po ulicah. V mehiških restavracijah strežejo enchilade, različico burrita na krožniku, prelito s pikantno paradižnikovo omako in posuto z ribanim sirom, ki se zaradi vročine stali. Mikavno? Kar pogumno!

Mesni burrito

Potrebujemo: 500 g telečjega ali svinjskega stegna, 1 večjo mlado čebulo, 1 korenček, 1 strok česna, 2 dl vode, 8 pšeničnih tortilj, 2 sveža avokada, 200 g naribanega edamca, 1 pločevinko koruze, 1 pločevinko rdečega fižola, 1 žličko morske soli, pol žličke mlete kumine, pol žličke semen koriandra. Za paradižnikovo omako še 2 večja, zrela paradižnika, 1 večjo mlado čebulo, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, pol žličke zdrobljenega timijana, pol žličke morske soli, zdrobljen ali svež čili po okusu.

Priprava: Iz sestavin pripravimo paradižnikovo omako, tako da čebulo in česen sesekljamo, čebulo stresemo na olje, pristavimo in popražimo. Dodamo česen in ko zadiši, dodamo še drobno narezan paradižnik ter začimbe. Premešamo in skuhamo do konca. Med tem pripravimo nadev. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in zrežemo na kolobarje. V večji lonec položimo meso in dodamo česen, čebulo, korenček, kumino, sol in koriander. Zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine prekrite, in pristavimo. Počakamo, da vsebina zavre, nato zmanjšamo ogenj, lonec pokrijemo in kuhamo dve uri oziroma da se meso zmehča. Meso vzamemo iz vode, tekočino pa precedimo in je 1 dl shranimo. Pristavimo večjo ponev, v kateri meso iz vseh strani popečemo, da lepo porjavi. Nato ga razrežemo na koščke in stresemo nazaj v ponev, zalijemo s prihranjeno tekočino in kuhamo še pet minut. Na drugi ponvi z obeh strani, popečemo tortilje in ko se napihnejo, jih zložimo na krožnik. Fižol in koruzo dobro odcedimo. Sir naribamo, avokado pa olupimo in zrežemo na koščke. Na spodnji del tortilje damo žlico fižola in žlico koruze, nato ju prekrijemo z mesom, prelijemo s paradižnikovo omako in potresemo s kockami avokada in sirom. Na eni strani pustimo približno 2 cm praznega roba, ki ga prepognemo preko nadeva, nato pa tortiljo od spodaj navzgor zvijemo v burritto. Zavijemo ga v papir in jemo kar tako, kakor sendvič. Lahko pa vsakega položimo na krožnik, prerežemo na pol in postrežemo s solato ter po želji pečenim krompirjem ali rižem.