V produkciji Društva za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk je oblikovalka in umetnica Tanja Radež v teh dneh postavila umetniško intervencijo, ki bo do 15. avgusta na ogled na desetih različnih lokacijah po Ljubljani. Gre za serijo plakatov, ki jo je umestila na plakatne površine, namenjene oglaševanju, z njo pa nagovarja naključne mimoidoče in jih postavlja pred vprašanje, ali je enakovredno mesto žensk v družbi izborjeno in ali so opozarjanja na diskriminacijo, ki se dogaja znotraj neoliberalnega sistema, potemtakem odveč ali pa so morda nujno potrebna.

»Zdi se mi, da smo ponovno v obdobju, ko enakopravnost, takšna in drugačna, ni samoumevna, zato so vztrajna opozorila nujno potrebna. Ko sem razmišljala, kako se postaviti za svoje ženske pravice, sem za eno od sredstev, poleg vljudnega opozarjanja, izbrala humor,« pojasnjuje avtorica. Tako je Radeževa, kot pravi, plakate napolnila s »parafrazami fraze Mesto žensk je za štedilnikom«, pri čemer so ta sporočila na navidezno neresnih uličnih plakatih v resnici zelo resna, poudarja Radeževa. Ročno izdelani plakati, katerih oblikovanja se je lotila z lepilnimi trakovi, sprejem in vzorci iz tekstila, nosijo uličnemu jeziku prilagojena aktualna sporočila, ki so deloma vezana tudi na lokacijo, kjer stojijo – pred parlamentom, na primer, stoji plakat z napisom »Mesto žensk je v modrih politikah«.

Intervencija Tanje Radež predstavlja uvod v oktobrsko festivalsko dogajanje 19. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo od 3. do 13. oktobra, ter 15. mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore, ki bo sledil med 12. in 26. oktobrom. Festivala se letos združujeta v skupnem, z evropskimi sredstvi podprtem projektu Rdeča zora nad Mestom žensk. Letošnji festival Mesto žensk bo sicer pod naslovom »Ustvarimo si mesto« v ospredje postavljal vprašanje položaja žensk ter pozival k bolj angažiranim oblikam delovanja in premisleka.