Žbogar je prepričljivo osvojil naslov, saj je bil v vodstvu od prvega dne prvenstva in je zbral 24 točk. Pred drugouvrščenim Britancem Edom Wrightom (31 točk) si je prijadral sedem točk prednosti. Na tretjem mestu v absolutni konkurenci je končal Novozelandec Andrew Murdoch (48), četrti in bronast v evropski konkurenci pa je bil Nizozemec Jan Pieter Postma (50).

Težko prigaran naslov

"To je težko prigaran naslov. Lani sem imel težko obdobje, kar se jadranja tiče, ker nisem imel pravega razumevanja in pomoči. Ta naslov je poplačilo napornega dela pozimi, ko smo dobro začrtali pot in izbrali take treninge, ki so mi pomagali v boju za naslov. Pomembno je bilo, ker sem imel dovolj finančnih sredstev, da sem se v miru pripravljal skoraj šest mesecev v Valencii. Dobra forma se je kazala že na letošnjih regatah za svetovni pokal, ko sem bil tretji na Palmi in peti v Hyeresu, zmagal pa sem tudi na regati tik pred EP," je povedal Žbogar.

Žbogar je po bronu iz Aten 2004 in srebru iz Pekinga 2008, obe medalji je dosegel v razredu laser, lani na olimpijskih igrah v Londonu zasedel šesto mesto. Pred tem je marca 2012 na evropskem prvenstvu v italijanskem Scarlinu osvojil srebrno odličje in svoj največji uspeh v razredu finn, ki se mu je posvetil po OI v Pekingu. Na lanskem EP ga je premagal le Grk Ioanis Mitakis; branilec naslova je bil tokrat le 29. Žbogar je bil v laserju, kjer je jadral 13 sezon, že evropski prvak, zlato je osvojil leta 2003 v Splitu, bron na EP pa si je prijadral v Nieuwpoortu leta 2008.

Letos še svetovno prvenstvo

"Letos me čaka še glavni cilj sezone - svetovno prvenstvo v estonskem Tallinnu. Več ali manj bodo tam nastopili vsi, ki so bili tudi na tem odprtem EP, razen mogoče kakšnega tekmovalca iz ZDA ali Avstralije. Konkurenca bo tako zelo podobna, kot je bila na EP. Tu so mi bili pogoji zelo naklonjeni. Pokazalo se je, da sem v šibkem vetru skoraj nepremagljiv v vseh regatah. Pogoji v Tallinnu bodo podobni, zato bom z optimizmom odšel na SP. Danes bom 'kamper' že odpeljal v Estonijo. Nato bom dva, tri dni doma, potem pa me čaka 20 dni treninga v Valencii in od tam odhod na SP," je pojasnil Žbogar.

Žbogar je prvi in doslej edini slovenski jadralec, ki se je meril tudi v prestižnem ameriškem pokalu. Predlani je imel osrednjo vlogo krmarja španskega katamarana Green Comm Racinga, to sezono pa je imel pomembno vlogo na Esimitu Europi: "Po SP bom dve, tri regate opravil na Esimitu, potem pa nadaljeval športno pot na finnu."

»Veliko stvari lahko še izboljšam«

Čeprav je na Baltskem morju premagal vse tekmece, pa že gleda, kaj bo moral izboljšati, da bi ostal v svetovnem vrhu: "Dobro je, da lahko še veliko stvari izboljšam. V močnejšem vetru še vedno nisem povsem konkurenčen, grem pa proti vrhu. Pridobiti moram dva, tri kilograme mišične mase, kar bi mi ogromno pomagalo pri jadranju v močnejšem vetru. Narediti moramo novo jadrnico, da bi bila še malo boljša, kot je ta, ki jo imam sedaj. Poleg tega pa lahko izboljšam tudi tehniko jadranja. Rezultati, ki jih dosegam, mi pomagajo, da komaj čakam, da bom odpravil še nekaj malenkosti, da bom še boljši v naslednji sezoni."

Žbogar je rojen 4. oktobra 1975, kljub temu pa si želi še naprej ostati v svetovnem vrhu. "Motivacija je velika, ker imam sedaj vse urejeno na naši jadralni zvezi, s sponzorji, imam tudi ekipo, ki je ves čas z mano, česar nikoli doslej nisem imel. Imam fizioterapevtko, trenerja, kondicijskega trenerja. Ves čas so z mano, čeprav niso veliko plačani, pa kaže, da verjamejo vame, in so tako kot jaz prepričani, da lahko dosežem še marsikaj," je sklenil Žbogar.