Za 41-letno Spitzevo, ki se je poškodovala pred prvo dirko svetovnega pokala v Albstadtu in je danes nastopila prvič, je z zaostankom sekunde končala Čehinja Katerina Nash, tretjeurvščena Italijanka Eva Lechner je zaostala štiri sekunde. Žakljeva je ciljno črto prečkala minuto in 24 sekund za zmagovalko, Klemenčičeva pa dve minuti in 32 sekund.

»Carsko zadovoljna!« je sprva navdušeno dejala Žakljeva. »Nisem pričakovala. Vedela sem, da sem se fizično in mentalno odpočila od fantastičnega začetka. Nisem upala iti na polno, od začetka napast. Nisem vedela, kako se bo telo odzvalo na višino. Osredotočena sem bila sama nase, šla sem svoj tempo, brez pospeševanj, skokov. Trudila sem se, da sem prišla na vrh klanca med prvimi, ker sem na tehničnih delih bila hitra in sem pridobivala. Nisem pričakovala, da lahko ulovim peto. Šla sem kolikor sem mogla in neverjetno gladko šla mimo. Sem zelo zadovoljna,« je nadaljevala tekmovalka Unior Tools Teama. Pred zadnjima dvema dirkama sezone v Kanadi in na Norveškem si je postavila cilj ubraniti majico vodilne tekmovalke, vmes pa aktualno evropsko prvakinjo čaka še svetovno prvenstvo v Pietermaritzburgu.

»Sem zadovoljna. Najbolj me je skrbela višina, kako se bom počutila, kako mi bo šlo. Dobro mi je šlo. Startala sem dobro, na začetku, na travi sem bila zaprta, bila sem na zgornji strani pri traku. Nisem mogla mimo, bila sem močna, ampak sem se znašla v gneči. V gozdu smo hodile peš. Bila sem okoli 25. mesta, potem sem začela prehitevat,« je svojo dirko opisala Klemenčičeva, ki je s konstantno vožnjo prišla do letošnje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu. »Če ne bi bila na začetku zaprta, bi lahko še kaj več, ampak sem zadovoljna, da sem bila med prvih deset,« je dodala tekmovalka Calcit Bike Teama, ki 10. avgusta v Mont-Sainte-Anne ne bo nastopila in se bo začela pripravljati na SP.

Po štirih dirkah ima Žakljeva na vrhu 790 točk, s 630 točkami je na drugem mestu Lechnerjeva, Nasheva pa je zdaj tretja in ima 15 točk manj od Italijanke. Klemenčičeva je s 17. mesta napredovala na 14., zbrala je 298 točk.