Damir, kako se počutite?

V redu, skoraj odlično. Ravno zdaj, ko sem prispel v Barcelono, sem prišel v tekmovalno formo. Vesel sem, da nisem imel nobenih težav z boleznijo in poškodbami. Dobro sem treniral, zato imam velike apetite.

V zadnjem letu ste veliko časa posvetili izboljšanju skoka v vodo.

V tem elementu sem najbolj napredoval. Zdaj mi dobro uspeva že večina skokov, tudi odziv ob startu je boljši. Opazil sem, da sedaj proti tekmecem ne izgubljam več dragocenih stotink že na samem startu. Se pa lahko moj skok v vodo še precej izboljša, o tem ni dvoma.

Spremljate kaj konkurenco?

Ne posebno. Pred tekmo odmislim tekmece, plavanje in vse drugo, osredotočim se samo nase. To bom naredil tudi jutri zjutraj, ko me čaka nastop na 100 prsno. Po navadi šele eno uro pred startom pogledam, kje in s kom plavam, pred tem pa sploh ne.

Kakšen mesec nazaj ste dejali, da se vas morajo tekmeci bati.

Zagotovo, še posebno na 50 prsno. Na 100 prsno pa še nisem tam, kjer bi rad bil.

Kakšni so cilji v Barceloni?

Na 100 prsno je moj cilj polfinale, na 50 prsno pa najprej uvrstitev v finale, nato pa borba za kolajno. Moram iti korak za korakom. Cilji so visoki. Če jih hočem izpolniti, moram plavati brez napak, saj je 50 metrov kratka disciplina. Vse skupaj gre prehitro, da bi si lahko privoščil napako.

Vam je kaj čudno, ker sta v reprezentanci zgolj dva plavalca?

Ja, včasih nas je bilo bistveno več. Čudno mi ne bo, saj bo spremljevalna ekipa ista, le manj plavalcev bo. Raje imam sicer, da je celotna ekipa večja in da se med seboj spodbujamo ter vmes včasih odmislimo plavanje in se malo pozabavamo. Kljub temu ne bo nobenega negativnega učinka na moje plavanje, če bova tokrat Slovenijo predstavljala le dva plavalca. Vsekakor bi si želel večjo ekipo, kar v prihodnjih letih ne bi smel biti problem. Spremljevalna ekipa pa je res dobra. Za vse je optimalno poskrbljeno. Skupaj s Tjašo Oder naju bodo lepo razvajali.

Kam se boste odpravili po svetovnem prvenstvu?

Takoj bom odšel v Združene države Amerike, kjer si bom privoščil nekaj počitka. Za zdaj še ne vem, koliko časa bom resnično počival, saj se bom morda udeležil ene tekme za svetovni pokal. V vsakem primeru bom vsaj dva tedna miroval, nato pa bom v Ameriki ostal nekaj mesecev in naredil načrt priprav za decembrsko evropsko prvenstvo v malih bazenih.

Vas bo v Barcelono prišla spodbujat tudi žena?

Žal ne, ker jo doma v Ameriki čakajo šolske obveznosti. Videla se bova takoj po svetovnem prvenstvu. Nazadnje sva bila skupaj pred dvema mesecema, zato se že precej pogrešava.