V pisarni ljubljanskega producentskega podjetja Arsmedia sta v ponedeljek njegov vodja Franci Zajc ter lastnik in direktor China Golden Elegance Investment Company iz Pekinga Li Gang podpisala pismo o nameri, s katerim se zavezujeta k sodelovanju pri produkciji celovečernega igranega filma z ljubezensko zgodbo med Kitajko in slovenskim fantom. V pismu so natančno opredeljeni še drugi parametri tega filma, kot na primer to, da naj film pokaže prijateljstvo med obema narodoma pa tudi kulturne razlike in navade, ne sme pa vsebovati nobenih religioznih in političnih elementov, ki bi bili lahko za kogar koli žaljivi. Scenarista bosta dva, slovenski in kitajski (Miran Zupanič že piše slovensko verzijo), dokončni scenarij pa bo tisti, ki ga bosta sprejela oba koproducenta. Film bodo snemali v Sloveniji in na Kitajskem ter bo vseboval tako slovenske kot kitajske glasbene motive. Kitajski partner zagotavlja distribucijo filma na Kitajskem pa tudi njegov finančni vložek v produkcijo bo večji od slovenskega.

Li Gang sicer ni filmski producent, ampak poslovnež, ki je prišel v Slovenijo z drugimi, predvsem gospodarskimi projekti (med drugim se je dogovarjal glede nakupa brniškega letališča). Kot pa nam je povedal v krajšem pogovoru, se mu sodelovanje na kulturnem področju, konkretno pri tako množični kulturni obliki, kot je film, zdi dober začetek, ki lahko utre pot k širšemu sodelovanju med Slovenijo in Kitajsko.

Toda kako je sploh prišlo do tega, da so Kitajci pripravljeni vlagati v filmsko koprodukcijo s Slovenci? Letos aprila je Arsmedia s filmom Šanghaj Marka Naberšnika sodelovala na 3. mednarodnem filmskem festivalu v Pekingu. Presenetljivo je bilo že to, da sta bila sodelavca Arsmedie povabljena na pogovor z direktorico festivala Pei Huang, ki jima je povedala, da na Kitajskem zelo pozdravljajo koprodukcijske filme s tujimi partnerji. Potem se je pojavil še Li Gang in sodelavcema Arsmedie, ki se jima še sanjalo ni o kakšni koprodukciji s Kitajci, dal vedeti, da bi prav Arsmedia lahko postala koproducent filma s Kitajci. Podpis tega pisma o nameri je prvi korak k uresničitvi tega skupnega, slovensko-kitajskega filmskega projekta, o katerem je sklenjeno, da naj bi bil končan do septembra prihodnje leto.