Po besedah Borisa Bajca, direktorja Kmetijske zadruge Vipava, je cena za odkup breskev sicer zelo nizka, vendar pa Fructal ni pripravljen plačati več. V ajdovski družbi ne dajejo izjav. Izvedeli smo le, da naj bi odkupovati začeli v nedeljo, breskve pa naj bi plačali v šestih obrokih. Prvi obrok naj bi pridelovalci dobili septembra. »Koliko bodo kmetje dobili, je odvisno od prodaje novega soka. Več kot ga bodo prodali, več bodo dobili pridelovalci. Novi sok, ki ga razvijamo skupaj, naj bi na police trgovin prišel konec avgusta. Za breskve, ki ne bodo prišle v poštev za izdelavo soka, bodo pridelovalci dobili 15 odstotkov višje cene, kot so trenutno na mednarodnem trgu,« je še povedal direktor Bajc.

Letos naj bi v Vipavski dolini pobrali le okoli 1300 ton breskev, kar je 60 odstotkov normalnega pridelka. K slabi letini so največ prispevali spomladanska pozeba, mokro vreme v času cvetenja in dolgotrajno deževje. Prav tako pa se v Vipavski dolini zmanjšuje število breskovih nasadov, saj kmetje nimajo denarja za obnovo, prav tako pa je negotova prodaja. Pa tudi na Fructal se več ne zanašajo tako kot v preteklosti, ko so v ajdovski družbi prevzeli tudi do 3000 ton breskev. Po grobih ocenah je v dolini okoli 150 hektarjev sadovnjakov posajenih z breskovimi drevesi, ki jih v glavnem namakajo. Na leto v Vipavski dolini ob normalnih pogojih pridelajo več kot 3000 ton breskev.

Kmetijska zadruga Vipava bo konec tedna začela tudi odkup konzumnih breskev. Po pogodbah naj bi jih prevzeli okoli 70 ton, zaradi slabe letine pa ne pričakujejo več kot 50 ton sladkih sadežev. Za konzumne breskve bo zadruga pridelovalcem predvidoma plačala 80 centov za kilogram. Zaradi nizkih cen pa vse več pridelovalcev breskve prodaja ob cestah in drugih mestih. Zanje je veliko zanimanje. Prodajajo pa jih v povprečju po dva evra za kilogram.