Razmišljajo o vračilu vodne pravice

Brezplačen dostop do morja na vseh kopališčih je zagotovo razveselil kopalce, ki lahko zdaj brezplačno uživajo tudi na zelo lepo urejenih kopališčih, vendar nekateri menijo, da bodo upravljalci zaradi izpada dohodkov na račun pobiranja vstopnin zdaj slabše skrbeli za omenjena kopališča. Nekateri naj bi celo razmišljali, da bi vrnili vodno pravico, če se bo izkazalo, da bodo stroški za vzdrževanje in posodabljanje kopališč previsoki in bo izpad prihodka prevelik.

Janez Jager iz Hotelov Lifeclass recimo pravi, da jim država s prepovedjo pobiranja vstopnin onemogoča poslovanje in vlaganje v omenjeno infrastrukturo. Zadnjo večjo naložbo na njihovem kopališču v Portorožu, ki velja za eno elitnejših kopališč, so tako izvedli leta 2008, zdaj pa opravljajo le še tekoče vzdrževanje.

Zakon o vodah in prostem dostopu do morja je po njegovem mnenju v nasprotju z zakonom proti utopitvam, ki jasno določa, koliko kopalcev je lahko naenkrat na kopališču in koliko reševalcev iz vode morajo imeti kopališča. »Ker zdaj nimamo vpliva na to, koliko kopalcev pride na kopališče, to znižuje kakovost storitev in slabša njihovo varnost,« pravi Jager. Na njihovem kopališču so povsod senčniki in ležalniki, ki seveda niso brezplačni, kopalci si brisačo zastonj lahko postavijo le na beton, ki je pravzaprav pot, ali na pomol.

Prha na žetone

V Hotelih Bernardin so pojasnili, da bodo končne analize jasne šele po koncu sezone, so se pa ustrezno organizirali in izpad dohodka iz naslova vstopnin poskušajo omiliti z dodatnimi storitvami, ki jih ponujajo na kopališčih. Na plaži Grand hotela Bernardin so letos prenovili lokala in na novo uredili desni predel plaže za vse obiskovalce, ki si želijo nadstandardnih plažnih storitev. »Poseben program storitev vključuje 'privee' ležalnik in senčnik z brisačo, vodo, sadni aperitiv, popoldanski koktajl aperitiv in drugo ponudbo po želji gosta. Cena omenjenih storitev je 44 evrov na osebo, za hotelske goste pa doplačilo znaša 15 evrov. Gostje so ponudbo dobro sprejeli,« pravi Petra Zabukovec iz Hotelov Bernardin.

Prenovili so tudi bazen na plaži pod Metropolom, obogatili ponudbo na plaži Vile Park na Bernardinu z vodnim adrenalinskim parkom in ribjo kantino, v Simonovem zalivu so obnovili tobogan, na plaži Salinera v Strunjanu pa odprli poletno restavracijo. Zabukovčeva zagotavlja, da hotelskim gostom in dnevnim obiskovalcem kljub prostemu dostopu zagotavljajo red, varnost in čistočo. So pa na Bernardinu ukinili brezplačno prhanje in je poslej prha tam na žetone, ki stanejo po 50 centov.