Mednarodni filmski festival v Benetkah, ki bo letos od 28. avgusta do 7. septembra potekal že 70. po vrsti, tudi tokrat ne bo minil brez slovenske udeležbe. V programu Mednarodni teden kritike, ki ga sestavlja šest prvencev, ki so jih izbrali selektorji z vsega sveta, bo namreč prikazan tudi celovečerni film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Selektorji programa 28. mednarodnega tedna kritike so Bičkov film opisali takole: »To je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora.«

Poglobitev resnične zgodbe

Avtor sam o svojem filmu pravi: »Zgodbo iz filma sem sam doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi.« Pri scenariju sta z Rokom Bičkom sodelovala Nejc Gazvoda in Janez Lapajne.

Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav filma in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet mladih srednješolcev, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu. Trije med njimi zdaj nadaljujejo študij na AGRFT.

V Benetke se vrača tudi Cvitkovič

Poleg Bičkovega filma so v ta program beneškega festivala izbrali tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo, italijanski film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo), prvenec režiserja Mattea Oleotta, v katerem ob znanem italijanskem igralcu Giuseppu Battistonu nastopajo Rok Prašnikar v vlogi Zorana, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič. Glavni producent je goriška Transmedia, slovenski koproducent pa je Staragara. Vseh šest filmov v okviru Mednarodnega tedna kritike tekmuje za leva prihodnosti, nagrado za najboljši prvenec beneškega filmskega festivala v višini 100.000 ameriških dolarjev ter za nagrado občinstva Tedna kritike v višini 5000 evrov.

Slovensko predstavitev na letošnjem beneškem festivalu bo zaokrožil še Jan Cvitkovič, ki ga je najstarejši filmski festival na svetu povabil, da sodeluje pri projektu Benetke 70, s katerim bodo praznovali svoj okrogli jubilej. K soustvarjanju filma so ob tej priložnosti povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, ki so na Mostri že bili nagrajeni. Vsak izmed povabljenih režiserjev je posnel 90 sekund dolg prispevek na skupno temo »prihodnost kinematografije«.

V samostojni Sloveniji se je sicer na beneški festival prvi uvrstil prav Jan Cvitkovič leta 2001 s filmom Kruh in mleko ter prejel nagrado za najboljši prvenec. Leta 2010 je bil v programu beneškega mednarodnega tedna kritike prikazan Oča Vlada Škafarja, v program Venice Days pa se je dvakrat uvrstil Vinko Möderndorfer, leta 2004 s filmom Predmestje in leta 2008 s filmom Pokrajina št. 2.zv