Med nominiranci sta se znašla zgolj dva avtorja, ki sta se doslej že potegovala za priznano britansko nagrado. Jim Crace je nominiran za svoj 11. roman "Harvest", irski avtor Colm Toibin, ki se je za man bookerja potegoval že dvakrat, pa za delo "The Testament of Mary".

Po poročanju The Guardiana je med najbolj vznemirljivimi kar 1000 strani dolg politični triler "The Kills" Richarda Housea. Ta zajema štiri knjige v eni, izšla pa je z dodatnim video in avdio gradivom.

Po besedah predsednika žirije Roberta Macfarlanea na seznamu prevladujejo manj znana imena, kar nekaj je prvencev. Med slednjimi je v Zimbabveju rojena avtorica NoViolet Bulawayo z romanom "We Need New Names", v katerem opisuje življenje v barakarskem afriškem predmestju.

Prav tako se z romanesknima prvencema za nagrado potegujeta britanska avtorica Eve Harris ("The Marrying of Chani Kaufman") ter irski avtor Donal Ryan ("The Spinning Heart"). Z Irske za nagrado konkurira tudi Colum McCann z romanom "TransAtlantic", ki prinaša zgodbo štirih generacij žensk, od leta 1845 do konca minulega stoletja.

Med nominiranci je tudi nekaj še neizdanih romanov. To so "The Luminaries" Eleanor Catton, ki je s 27 leti najmlajša avtorica v naboru, "The Lowland" Jhumpa Lahirija, "Unexploded" Alison MacLeod ter "Almost English", ki ga podpisuje Charlotte Mendelson.

Nabor nominirancev zaokrožata še malezijski avtor Tash Aw s portretom življenja v sodobni Kitajski "Five Star Billionaire" ter kanadsko-ameriška avtorica Ruth Ozeki z delom "A Tale for the Time Being".

Odločili bodo oktobra

Petčlanska žirija za nagrado man booker se bo ponovno sestala septembra, ko bo med 13 deli izbrala tista, ki se bodo uvrstila v ožji nabor za 50.000 britanskih funtov (dobrih 58.000 evrov) vredno nagrado. Dobitnik bo razglašen 15. oktobra.

Nagrada man booker prize, ki letos praznuje 45 let od ustanovitve, je namenjena promociji kakovostne literature, ki jo podpisujejo avtorji iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha. Lani je nagrado prejela Hilary Mantel za delo "Bring up the Bodies".

Letos so podelili tudi bienalnega mednarodnega man bookerja, vrednega 60.000 funtov (70.000 evrov). Prejela ga je ameriška pisateljica Lydia Davis za roman "The End of the Story".