"Prisegam, da bom zvest ustavi in zakonodaji belgijskega ljudstva. Zavedam se svoje odgovornosti," je v treh uradnih jezik Belgije - francoščini, flamščini in nemščini - dejal novi kralj Philippe in obljubil, da bo Belgiji služil po svojih najboljših močeh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred Philippovo prisego je dopoldne uradno abdiciral njegov oče Albert. Med slovesnostjo v kraljevi palači v Bruslju je Albert podpisal listino abdikacije in se navzočim belgijskim dostojanstvenikom in politikom zahvalil za vse, kar so dosegli v času njegove vladavine. Albert je zatrdil, da je njegov sin pripravljen na novo vlogo, da ima dobro srce in bo zagotovo dobro vladal državi.

Poklonil se je tudi belgijskemu premieru Eliu Di Rupu in se zahvalil svoji soprogi, kraljici Paoli ter ji celo poslal "velik poljub". "Kraljici, ki me je vedno podpirala pri mojih nalogah, bi rad preprosto rekel hvala," je dejal in soprogi obenem poklonil "velik poljub".

Philippe je tako postal sedmi belgijski kralj od ustanovitve monarhije leta 1831. Kot kralj ne bo smel javno komentirati dnevne politike, prav tako ne bo smel dajati intervjujev. V Belgiji, parlamentarni monarhiji, bo tako kot doslej vloga kralja pretežno predstavniška.

Podporo mu bo dajala njegova soproga Mathilde, s katero se je poročil leta 1999. Mathilde je sicer postala prva kraljica Belgije belgijskega rodu. Nova kraljica je bila pred poroko logopedinja, poleg tega pa je študirala psihologijo, med ljudmi je zelo priljubljena.

Kralj Albert II. je sicer v začetku meseca svojih enajst milijonov podanikov nekoliko presenetil, ko je dejal, da se počuti prestarega in prešibkega zdravja, da bi še naprej zasedal prestol. "Prišel je čas, da predam baklo," je v nagovoru Belgijcem dejal Albert, ki se je prestolu odpovedal kot prvi belgijski kralj.