Letošnja rdeča nit programa bo glasba, zato jo bodo vključili v več festivalskih sklopov. Tako bo z glasbo povezana razstava slik Zmaga Modica Rock Otočec v živo 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, v filmskem delu pa bodo na ogled projekcije glasbenih dokumentarcev, kot so Glasba je časovna umetnost, Pankrti - Dolgcajt, Kuzle in Otroci socializma: Zamenite mi glavo, je povedala Kožarjeva.

Današnje druženje se bo začelo ob 18. uri, ko bo v sklopu gledališkega programa Teater v galeriji na ogled lutkovna predstava za otroke Vidkova srajčica, ki jo bo uprizorilo Gledališče Fru - Fru. Pol ure pozneje bodo za mlade ustvarjalce pripravili delavnico oziroma pop-up šivalnico, ki jo bo vodila Jožica Trstenjak. Ob 20. uri bodo odprli razstavo Spominjam se, ki jo bodo skupaj z modno revijo pripravili študentje oddelka za tekstilstvo iz katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil. Otvoritveni festivalski večer pa bo ob 21.30 na Starem trgu sklenil koncert berlinske zasedbe Die Selektion.

Festival bo letos v sklopu glasbenega programa Muzika na Starem trgu ponudil vrsto koncertov različnih glasbenih zvrsti, od bluesa, jazza, electra, new wavea, etna in tanga. Med drugim bodo nastopili glasbeniki in zasedbe 711, Mascara, Tadej Vesenjak in Boštjan Imenšek, Didiwa, Noreia, Atila, Incurabili in Koza Riba. V program so letos vključili tudi dva literarna večera, na katerih bodo predstavili projekt Via poetica Andraža Poliča in Esada Babačića ter Kolobarjenje s Praho Jureta Novaka in Uroša Buha, je povedala vodja festivala.

Gledališki program Teater v galeriji bo potekal na malem odru pred Galerijo Škuc, nekaj predstav pa bo na ogled v prostorih galerije. V program so med drugim vključili otroške predstave Gledališča Fru - Fru in Lutkovnega gledališča Velenje, za odrasle pa bodo med drugim na ogled predstave gledališča Škuc Misterij žene, Studia A in KD Slovenj Gradec z naslovom Emigranta in avtorski projekt treh ustvarjalcev kabaret Grand pok.

V sklopu kulturno-izobraževalnega program za otroke - Poletne ustvarjalnice - in mlade - Ustvarjalno2 - bodo pripravili vrsto delavnic, od likovne, arhitekturne, glasbene, kiparske in lutkovne delavnice pa vse do delavnice predelave oblačil, tkanja, recikliranja in sitotiska. Program zaznamuje tudi ekološka naravnanost, so sporočili organizatorji festivala.

Na Škucovi tržnici bodo postavili prodajno razstavo mladih oblikovalcev Spominjam se, na Starem trgu pa bodo v okviru zasnovane scenografije uredili tudi ulično čitalnico.