V neposredni bližini Kmetijskega inštituta v Ljubljani je že od lanskega aprila nameščena merilna naprava za določanje ultrafinih delcev v zraku, ki so približno tisočkrat manjši od premera človeškega lasu in so po mnenju strokovnjakov zdravju še bolj škodljivi kot večji delci. Ultrafini delci sami po sebi sicer niso strupeni, nevarni so samo zato, ker nosijo v sebi druge strupene snovi iz onesnaženega zraka in zaradi svoje izjemne majhnosti prodirajo globoko v pljuča.

Ker je to področje še precej neraziskano, so se nemški, češki, ukrajinski in slovenski strokovnjaki s področja varstva okolja in javnega zdravja povezali v mednarodnem raziskovalnem projektu URIFEG. Konec prihodnjega leta, ko bodo končali raziskave, bodo lahko povedali, kaj so pokazale primerjalne študije med sodelujočimi evropskimi mesti in kako vplivajo ultrafini delci na zdravje ljudi, njihovo obolevnost ter tudi na smrtnost.

Pozneje naprava tudi v Celju

Ravno zaradi nepoznavanja tega področja Evropa namreč doslej še ni uvedla zakonskih predpisov, ki bi zahtevali merjenje koncentracije ultrafinih delcev. V mednarodnem projektu sodeluje Zavod za zdravstveno varstvo Celje, ki je lani dobil denar za nakup merilne naprave. V Ljubljani ga ni namestil zato, ker je pač naše glavno mesto, temveč zgolj zato, ker po številu prebivalcev še najbolj ustreza zahtevam projekta. Vanj so namreč vključena samo večja mesta, ki naj bi imela več kot 300.000 prebivalcev. Pozneje bodo merilno napravo namestili tudi v Celju in v nekaterih drugih mestih. Projekt vodi Tehnična univerza Dresden, kjer je prav tako postavljen enak merilni aparat, sicer pa koncentracijo ultrafinih delcev merijo še v Pragi, Augsburgu in Chernivitsiju.

Delci so manjši od bakterij

Zdravnica Simona Uršič, ki je specialistka javnega zdravja in predstojnica oddelka za zdravstveno ekologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, je prepričana, da je raziskava zelo pomembna za življenje ljudi v velikih mestih.

Ultrafini delci, ki so manjši od bakterij in približno tako veliki kot virusi, s sabo prenašajo težke kovine in skozi sluznico pljuč prodirajo v krvni obtok. Povzročajo bolezni srca in dihal, med drugim lahko povzročijo tudi imunski odziv. To je zgostitev krvi, ki poveča tveganje za srčno in možgansko kap. Po krvnem obtoku prispejo do različnih organov, torej tudi do jeter in srca. Uršičeva opozarja, da zaradi sledi strupenih snovi v pljučih sproščajo oksidativni stres. To je proces, ki spreminja kemijo pljučnih celic, povzroča vnetja in posledično vrsto drugih zdravstvenih težav. Največ težav lahko ultrafini delci povzročajo starejšim ljudem in kroničnim bolnikom, ki imajo bolezni srca, ožilja ali sladkorno bolezen. Strokovnjaki za zdaj podatkov meritev ne morejo komentirati, lahko pa povedo, da je koncentracija ultrafinih delcev v zraku zelo spremenljiva, kar se kaže v velikih dnevnih in tedenskih spremembah, še zlasti v času prometnih konic.