Ste se kdaj vprašali, kaj je skupnega Uliju Hönessu in Bernieju Ecclestonu? Res je, oba sta športna delavca, prvi kot predsednik nogometnega kluba Bayern in drugi kot oče sodobne formule 1. Prav tako pa ju druži stanje na bančnem računu, pa čeprav se Nemčevih nekaj deset milijonov evrov ne more primerjati z Angleževimi milijardami. Zdaj pa ju druži še nekaj več, državno tožilstvo v Münchnu. Potem ko utegne prvega po priznanju večmilijonske utaje davkov doleteti zgolj pogojna kazen, se proces zaradi domnevnega podkupovanja proti 82-letnemu tajkunu šele začenja. In ni jih malo, ki predvidevajo, da bodo tožilci do njega strožji, kot so bili do svojega meščana, saj mu grozi do desetletna zaporna kazen.

Preiskovalci so na delu že od leta 2011, ko so pod drobnogled vzeli nemškega bankirja Gerharda Gribkowskega. Ta naj bi prejel 44 milijonov ameriških dolarjev podkupnine kot porok, da bo do prodaje lastniškega deleža formule 1 podjetju CVC tudi prišlo. Finančnik že prestaja osemletno zaporno kazen, Ecclestone pa je v procesu nastopil kot priča in zatrdil, da ni kršil zakonov, »denar pa je Nemcu nakazal zgolj zato, ker mu je ta grozil in ga izsiljeval«. Zanimivo je, da možakarja, ki je prepoznaven tudi po svoji nizki rasti (v višino meri vsega 1,6 metra), ni strah sojenja. V Nemčiji ga zastopa ena najuglednejših pisarn Thomas Deckers Wehnert Elsner, doma pa se s primerom ukvarja moštvo odvetnikov. »To je zanimiv primer, je pa res škoda, da bo do procesa sploh prišlo. Ko te nekdo želi obtožiti, ti ne preostane drugega, kot da se braniš. Če bom šel v ječo, se bom s tem sprijaznil, čeprav ne verjamem, da mi bo všeč,« pravi Ecclestone, ki je v življenju vajen bitk in predvsem vajen zmagovati.

Hčer oddal, nato pa šel domov

Čeprav ni ravno lepotec, je vedno obkrožen z lepimi ženskami. Ko se je leta 2009 po 23 letih drugega zakona razšel z Rečanko Slavico, ni trajalo dolgo, da je padel v objem 45 let mlajše Brazilke in marketinške direktorice Fabiane Flosi, s katero sta hitro dahnila usodni da. Hrvatica, nekoč manekenka Armanija, je samsko življenje začela s skorajda 900 milijonov evrov odpravnine, Bernieju, ki je v mladosti prisegel, da se ne bo nikoli poročil, pa so še vedno ostale tri milijarde. Po Forbesu je četrti najbogatejši Britanec, a hkrati dokaz, da ti denar ne prinese tudi sreče. »Ne vem, kaj je to sreča. Ko sem kaj načrtoval in mi je uspelo, sem občutil zadovoljstvo. Toda sreča?« je priznal v enem izmed intervjujev. Sreče mu niso prinesle niti tri hčerke, posebno ne Petra in Tamara, ki sta se vedno postavili na stran svoje mame Slavice. Na Tamarino poroko pred nekaj tedni je sicer prišel in jo oddal, a se zabave dan pozneje ni udeležil. »Raje sem šel domov. Celotna poroka je bila preveč glamurozna. Toda vsaj plačati mi je ni bilo treba, to je storila moja nekdanja žena.«

Dovolj ima šest ur spanca

Možakar, ki je kljub trojnemu obvodu koronarne arterije še vedno poln energije in idej – ponoči spi le šest ur, preostali čas pa porabi za delo – je od nekdaj vedel, da bo njegova življenjska pot povezana z avto-moto športom. Pri 16 letih je pustil šolo in se posvetil delu na lokalni bencinski črpalki, nekaj let pozneje pa je dočakal tudi prvo priložnost za volanom cooperja, a je po nekaj dirkah in nesreči na Brands Hatchu ugotovil, da dirkanje ni zanj. Leta 1972 je v formulo 1 odločno vstopil z nakupom moštva Brabham, kmalu pa je skupaj s petimi somišljeniki ustanovil združenje FOCA, ki se je začelo pogajati za prodajo televizijskih pravic. Nedolgo potem je postal izvršni direktor združenja in posledično 23-odstotni lastnik pravic, njegovo poslanstvo pa je bilo tudi izboljšanje varnosti na dirkah, zato je pripeljal Sida Watkinsa. Ta je postal uradni zdravnik karavane, ki se lahko pohvali, da se je zadnji dirkač smrtno ponesrečil leta 1994.

Velik navdušenec nad nogometom – septembra 2007 je skupaj s Flaviem Briatorejem kupil angleški klub Queens Park Rangers – pa ni priljubljen pri vseh. Dirkač Damon Hill ga je leta 2008 obtožil, da je glavni krivec za to, da je formula zaobšla dirkališče Silverstone, zapletel pa se je tudi v besedni spor z dirkačico Danico Patrick, za katero je dejal: »Imam odlično idejo: na dirki bodi oblečena v belo, ker je to barva vseh gospodinjskih aparatov.« Pozneje se ji je opravičil. Kot je razburkal javnost, ko je za Hitlerja dejal: »Vedel je, kako je treba učinkovito urediti stvari. Če pogledate današnje demokracije, je bilo bore malo dobrega storjenega za ljudi.« A tudi to je pač Ecclestone, človek, ki ga niso osrečili niti milijoni.