Pertinač je pojasnil, da je pristojno športno ministrstvo sklicalo sestanek, da ugotovi, kako potekajo priprave na EP in ali morata ministrstvo ali vlada do septembra postoriti še kaj. "Vsi deležniki sestanka so se strinjali, da gre za dogodek nacionalnega pomena in vsi so pripravljeni storiti prav vse, da bi bilo prvenstvo najboljše doslej in da bi gledalci in obiskovalci imeli čim boljši vtis o prvenstvu," je dejal Pertinač in zagotovil, da organizacija teče po načrtih in da bodo objekti za EP pravočasno nared, rezervacije kažejo, da bo obisk navijačev dosegel načrtovane okvire.

Novinarska vprašanja pa so razkrila, da mesec in pol pred prvenstvom ostaja nerešena vrsta zadev. Znan zaplet na relaciji med Mestno občino Ljubljana in Košarkarsko zvezo Slovenije, kjer so očitki o neizpolnjenih obljubah leteli predvsem s strani KZS na Mol, se vsaj v javnosti ni premaknil, saj so na Mol, tako Pertinač, vsi odgovorni na dopustu, zato se nihče ni udeležil današnjega sestanka.

Koprska občina danes podpisala pogodbo, težava le še z Mol

V nadaljevanju je Pertinač razkril, da prireditelji EP nimajo podpisanih pogodb s polovico občin. Jasno je, da je težava z Molom. Kasneje so z ministrstva sporočili, da sta pogodbi podpisali tudi občini Koper in Jesenice, Celje pri projektu finančne soudeležbe nima, Pertinač pa je opozoril, da so za podrobna vprašanja pristojni organizatorji.

Pravnoformalno tudi mesec in pol pred prvenstvom niso urejeni odnosi v slovenski organizaciji EP in Pertinač priznava, da bi lahko tik pred prvenstvom prišlo do zapletov, ne s samo izvedbo tekmovanja, a ob nadaljevanju nesporazuma bi bile katere od dejavnosti v izvedbi lahko ogrožene.

Na ministrstvu pričakujejo dogovor v kratkem

Ni skrivnost, da je pri dogovarjanju med KZS in občinami nerešeno vprašanje finančnega prispevka občin, ki bodo gostile EP. Prvotni načrti prirediteljev EP, ki so nameravali od občin, gostiteljic EP, zaslužiti približno tri milijone evrov, so se precej spremenili.

Najprej naj bi v projektu sodelovalo pet občin, tudi Ptuj in Novo mesto, ki naj bi plačale ta sredstva, pozneje se je v projekt vključilo Celje, ki je dobilo slovensko predtekmovalno skupino, a so tam že v uvodu jasno povedali, da tako imenovane kotizacije ne bodo plačali. Ko je Ljubljana dobila še predtekmovanje v Tivoliju, se je število občin plačnic s prvotnih pet zmanjšalo na tri.

Pertinač k temu dodaja, da je vendarle dosežen sporazum med KZS in občinami. Vprašljiv je le še način, kako naj se dogovor uresniči v praksi, a na ministrstvu pričakujejo, da bodo ustrezni dogovori uresničeni v kratkem. Ustrezna zagotovila so, tako Pertinač, dobili tudi z Mol.

Križnar: Nimamo časa, da bi zaustavili vse aktivnosti

In kaj na neprijeten zaplet z Mol porečejo pri KZS? »Vse kar lahko povem, je, da skušamo uskladiti nastala nesoglasja. Predvsem na nivoju predsednik KZS – gospod župan. Ne glede na to, stvari vodimo naprej, saj nimamo časa, da bi zaustavili vse aktivnosti,« je za Dnevnik povedal direktor eurobasketa Aleš Križnar in zanikal, da bi se obe strani zaradi nastalega spora našli na mrtvi točki.

»Stvari skušamo uskladiti. Prav veliko časa ni več, zato bomo to skušali rešiti na interni ravni in ne javno. Verjamem, da nobeni strani ni v interesu, da se 50 dni pred dogodkom nekatere negativne zgodbe, ki bi se morale odviti že prej, razrešujejo šele sedaj. Pri KZS bomo poskušali zaplet na vsak način rešiti, saj gre le za vseslovenski projekt. Gre za dogodek, ki ga morda ne bomo imeli nikoli več priložnosti organizirati,« je prepričan Križnar.