Pawel Piatkiewicz se je razveselil lepe nagrade, vikend paketa za dve osebi v Rogaški Slatini, kamor bo z veseljem popeljal tudi svojo soprogo. Na krajši slovesnosti, ki so jo ob tej priložnosti pripravili, je povedal, da je zelo vesel in presenečen, saj ni pričakoval, da se bo sreča nasmehnila prav njemu.

Vedel je, da je Postojnska jama zelo znana, vendar si ni predstavljal, da ima že toliko obiskovalcev. Ob prihodu iz jame je skupaj s predsednikom uprave zarezal v veliko torto in se veselil z drugimi obiskovalci.

Poleg glavne nagrade pa je jubilejni gost iz rok predsednika uprave Postojnske jame Marjana Batagelja prejel tudi ročno kovano skulpturo človeške ribice in numizmatični komplet z dvema kovancema, ki nosita motiv Postojnske jame.

Take nagrade sta bila deležna tudi Sofie Steffens in Wang Jian Qui. Vsi današnji obiskovalci jame so poleg tega dobili jubilejne razglednice.

Postojnska jama danes predstavlja najpomembnejšega turističnega ponudnika v Sloveniji in širše, saj jo obišče tretjina gostov, ki se mudijo v Sloveniji, kar pomeni preko 750.000 gostov na vseh destinacijah, s katerimi upravlja družba, je poudaril predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, ki je obiskovalcem zaželel prijetno bivanje in se jim zahvalil, da so za ogled izbrali Postojnsko jamo.

Goste v Postojnski jami štejejo že od leta 1819, ko si jo je kot prvi uradno zabeleženi obiskovalec ogledal takratni avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Od takrat so njene lepote občudovali milijoni navdušenih obiskovalcev iz vsega sveta, med njimi številni modrokrvni veljaki, predsedniki držav in vlad, znanstveniki, umetniki, športniki in množica turistov.

Lani si je Postojnsko jamo ogledalo preko pol milijona obiskovalcev, med njimi jih še vedno največ prihaja iz Italije, čeprav njihov delež vsako leto nekoliko upade. Raste pa število obiskovalcev z Daljnega vzhoda, ki je že lani preseglo desetino vseh gostov, njihovo število in delež pa se letos le še povečujeta.

Za obiskovalce Postojnske jame je vsako leto pripravljenih nekaj novosti - letos se Postojnska jama lahko pohvali s popolnoma prenovljeno gostinsko ponudbo. Ponudbo dopolnjujeta na novo odprta Slaščičarna Briljant in Modrijanova domačija. V zadnjih treh letih so obogatili tudi trgovinsko ponudbo.

Obiskovalcem, ki potujejo z majhnimi ali večjimi psički, pa so poleg številnih na novo urejenih in hortikulturno obogatenih sprehajalnih poti na voljo tudi pesjaki, kjer med ogledom jame lahko brezplačno pustijo svoje hišne ljubljenčke.

Uvedba avdiovodnikov v Postojnski in Proteusovi jami medtem omogoča obiskovalcem, da razlago poslušajo v 15 različnih jezikih, nova razsvetljava pa dopolnjuje lepote jame.

Prva skrb je sicer namenjena naravni znamenitosti - Postojnski jami. Da je jama danes v boljšem stanju kot pred nekaj leti, dokazujejo tako uradni podatki monitoringa kot pohvale obiskovalcev o čistoči in splošni urejenosti.